Депутати Львівської обласної ради від ВО «Свобода», учасники російсько-української війни Михайло Нискогуз, Андрій Чад, Михайло Ковалів вимагають засудити силовий розгін учасників акції протесту проти торгівлі вугіллям із Російської Федерації.

Депутати ініціювали проєкт звернення обласної ради до центральних органів влади.   

Як зазначають ініціатори питання, 1 вересня 2019 р. у с. Сілець Сокальського району на місцеву залізничну станцію прибули 113 вагонів з вугіллям із Російської Федерації. На знак протесту проти торгівлі з окупантом місцеві активісти, серед яких значна частина учасників російсько-української війни та місцеві шахтарі, організували мирну акцію протесту на місці перебування потягу.

21 вересня правоохоронці за вказівкою керівництва ГУ НП у Львівській області силоміць розігнали мирних учасників протесту. 28 осіб було затримано нібито через хуліганські дії, проти них відкрито кримінальні провадження.

Свободівці пропонують внести в порядок денний позачергової сесії Львівської обласної ради, яка відбудеться 24 вересня 2019 року, проєкт рішення «Про інформацію, яка склалася навколо силового розгону мирної акції протесту проти торгівлі вугіллям з Російської Федерації».

Зокрема, депутати вимагають заслухати інформацію начальника ГУ НП у Львівській області та ухвалити звернення до президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, генерального прокурора України, Міністерства внутрішніх справ України, директора Державного бюро розслідувань щодо силового розгону мирної акції протесту проти торгівлі вугіллям з Російської Федерації.

У зверненні вони вимагають припинення торгівлі з окупантом та невідкладного ухвалення відповідного законодавства; засудження та притягнення до відповідальності за перевищення службових повноважень працівників підрозділів «ТОР» ГУ НП у Львівській області та «КОРД» ГУ НП у Київській області; розгляду на предмет відповідності обійманій посаді начальника ГУ НП у Львівській області Віконського В. В.; припинення будь-яких проваджень щодо затриманих осіб, які брали участь в акції протесту проти торгівлі з окупантом на залізничній станції «Соснівка» поблизу с. Сілець Сокальського району у вересні 2019 року.  

ІА "Вголос": НОВИНИ