Про це йдеться у програмі «Правда. Розслідування» на телеканалі НТА.

На Грибовицьке сміттєзвалище й досі продовжують вивозити сміття.

Щоправда, у Ратуші запевняють – лише будівельне, адже начебто ним можна «виположувати» схил. І навіть ведуть його облік. Втім, журналістам побачити реєстраційний журнал так і не вдалось, адже у самих Грибовичах кажуть – сміття таки не завозять, відповідно й записувати туди немає чого.

Втім, екологи зазначають: навіть якщо облік таки ведеться, то усе одно завозити будматеріали на зачинений смітник категорично не можна, адже далеко не всі вони є інертними. В будь-який момент може спалахнути нова пожежа. Загроза доволі висока, адже за два роки дегазації тут іще не провели. Якби провели, то сміттєва гора осіла б аж на 20 метрів, тоді як без втручання людей - лише на шість.

Також про бездіяльність чиновників свідчить і грибовицьке озеро з інфільтратами. Впродовж двох років воно анітрохи не зменшилось. А на довгообіцяну дамбу, яка його стримує, залишається хіба сподіватися.

Тим часом, справи по Грибовицькій трагедії уже два роки слухають у Галицькому та Жовківському райсудах. На лаві підсудних - чиновники ЛКП «Збиранка» -  начальник полігону Олександр Куприч, екс-директор Богдан Горбаль та його заступник Борис Плашенко. Аби підозрювані не чинили тиску на свідків, прокурори наполягали на взятті під варту. Однак посадовці вийшли на волю, сплативши заставу у 110 тисяч гривень кожен. Відсутність вироків у прокуратурі пояснюють масштабами справи - вона нараховує 200 томів матеріалів.

За два роки опитати встигли лише половину свідків.

Більше – у відео. Нагадаємо, програма «Правда. Розслідування» виходить на телеканалі НТА із березня 2017 року.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ