У команді новообраного президента Володимира Зеленського пропонують запровадити в Україні систему народовладдя за принципом «прямої демократії».

Про це в ефірі телеканалу 112 Україна у п'ятницю, 17 травня, розповів ідеолог Зе-команди Руслан Стефанчук, котрий відповідає за питання реформування державних інститутів та законопроектну роботу, повідомляє «Кореспондент».

За його словами, така система міститиме «справедливі й якісні» референдуми, обов'язкове реагування на народні ініціативи та «народне вето» на прийняті ключовими органами влади рішення.

«Система народовладдя, яку ми пропонуємо, це система, яка у всьому світі називається «прямою демократією». Ми вивчали досвід скандинавських країн, Швейцарії, Канади, США, і з кожного намагалися взяти ті речі, які дадуть можливість народу відчути реальний контроль і владу в цій державі», — запевнив експерт.

Він зазначив, що необхідне відродження системи справедливих, правильних і якісних референдумів. «Тому що нам незрозуміло, чому референдум, який породив Україну як державу, після цього жодного разу не використовували в інтересах України?» — наголосив Стефанчук.

Радник новообраного президента також указав на важливість питання народних ініціатив. «Це не петиції, які пишуть по 25 тисяч і не виконують. Буде обов'язковий підхід до реагування на всі народні ініціативи як на загальнодержавному, так і на місцевому рівні», — переконує він.

Третім моментом є «система відгуків» вищих представників влади. «Коли у людини, народу, нації є можливість не лише відкликати народного депутата, здійснити процедуру імпічменту президента, а й накласти вето на прийняті рішення, тобто система «народного вето», — підкреслив радник Зеленського.

Як повідомляв «Вголос», Зеленський підготував указ про розпуск Ради і визначив дату позачергових виборів.

ІА "Вголос": НОВИНИ