[media=148172,148173,148174] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Учасники заходу переглянули фільм про діяльність українського поета, політичного діяча, археолога, очільника культурно-освітньої референтури Проводу Українських Націоналістів Олега Ольжича та послухали лекцію Богдана Червака на тему: «Ольжич і сучасне становлення нації».

Богдан Червак, зокрема зазначив: «У сучасній Україні ми багато говоримо про Олега Ольжича як про визначного поета, майже все знаємо про нього як науковця та багато як про археолога, але аж на третє місце ставимо його політичну діяльність. Насправді Ольжич заслужив слави і відомий передусім тому, що героїчно загинув як один із керівників ОУН. Його ліквідували через те, що належав до ОУН та все робив для того, аби відродити Українську незалежну державу».

За його словами, Олег Ольжич належав до тих людей, які мислили категоріями нації. Він говорив про ідею здобуття державності лише власними силами. І ця теза вкрай актуальна сьогодні. Також вважав, що поневолена нація має право на усі без винятку форми і методи боротьби для того, аби здобути Українську державу.

Розповів очільник ОУН і про взаємини відомих діячів - батька та сина  Олександра Олеся і Олега Ольжича. Зокрема, про те, що кожен з них залишався при своїй позиції, але зважав на думку іншого.

Ірина Фаріон за свого боку додала, що Ольжич розкрив і писав про невміння українця оцінити іншого українця. Як українець поборює того українця, який здобуває на якийсь період авторитет, та має за завдання стоптати його. «Це треба сьогодні знати, щоб засвоїти як колосальний урок», - резюмувала вона.  

ІА "Вголос": НОВИНИ