6 серпня у Львові, на вул. Городоцькій, 124, зранку волонтерка Олена Живко облила себе бензином у зв’язку із тиском поліції на її родину.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

У Львові відбулась акція протесту проти свавілля поліції, у якій взяли участь понад 50 ветеранів російсько-української війни. Приводом заходу стало ув’язнення брата Олени Живко, відомої львівської волонтерки та адвоката. За словами активістки, це вже не вперше, коли за її дії страждають члени її родини.

«Кожного разу, коли я робила пікети, наприклад, проти мера Львова Андрія Садового, то відразу члени моєї родини отримували повістки про виклик до різних слідчих. Одного разу прийшли навіть з обшуком і сказали: «поки ваша «Біла» не заспокоїться, ми будемо приходити». Коли я була на прийомі у начальника Головного Управління Національної поліції у Львівській області Василя Віконського, то він мені прямо заявив, що якщо буде потрібно, то «посадять» навіть мою маму. Тобто, на мене таким чином постійно здійснювався тиск», - розповіла Олена живко.

«Учора ж мій брат віз свого батька, у якого обірвалась аорта, на складну операцію у Київ. Біля Житомира їх зупиняє пост поліції і повідомляє, що мій брат у розшуку, за ним зараз приїде представник Львівської поліції, а хворий батько був вимушений викликати собі таксі і самому їхати на операцію. Вибачте, але моя сім’я не може нести відповідальність за мої дії. Вони не впливають на мої політичні погляди. За часів Януковича відкривали справи на самих активістів, а сьогодні ми маємо переслідування родини», - додала вона.

Заступник начальника відділу поліції п. Денис погодився поговорити із мітингувальниками через 45 хвилин від початку акції. Він підтвердив факт затримання Павла Живко на території Житомирської області у ніч на 6 серпня.

«Його було затримано за рішенням суду Галицького району м. Львова. Йому неодноразово надсилались повістки і оскільки він не з’явився, що є ухилянням від слідства, то суд виніс рішення про його затримання», - пояснив він.

Також, за його словами, він не має права надати докази відсилання повісток на адресу Павла чи розповісти, в чому його обвинувачують.

«Матеріали досудового слідства вручаються тільки стороні обвинуваченого, тому будуть видані адвокату за його клопотанням», - додав поліцейський.

Проте сама волонтерка стверджує, що її брат Павло просто у той час був за кордоном на відпочинку, чим і могла скористуватись поліція.

Після завершення цієї розмови Олена Живко відійшла убік і спробувала витягти пляшку з бензином, аби облити себе. До неї відразу підбігли працівники поліції та інші учасники мітингу з метою запобігти цьому. На активістку накинули простирадло, почали штовхати і заламувати руки.

«Я так і не зрозуміла, у чому звинувачують мого брата. Поліція має доступ до усіх баз і знає, хто коли перебуває за кордоном, тому я вважаю, що поліція саме цим і скористалась. Тоді слідчі подають до суду, апелюючи тим, що людина ухиляється від слідства», - пояснила Олена згодом.

Після того волонтерка разом із ветеранами російсько-української війни пішла до приміщення Галицького районного суду, аби дізнатись, де її брат і що йому загрожує, проте жодних відповідей вони не отримали.

«Наразі маємо розгляд судового засідання і адвокат Павла буде оскаржувати всі рішення. Проте наше першочергове завдання полягає в тому, аби він вийшов на волю і поїхав додому. Але з понеділка я оголошу безстрокову акцію голодування під обласним управлінням Нацполіції Львівщини. Я робитиму це доти, доки Василя Віконського не звільнять, бо не можу допустити такого поліцейського свавілля на рідній Львівщині», - заявила Олена Живко.

ІА "Вголос": НОВИНИ