Сьогодні, 22 травня, в Києві глава Польщі виступив в українському Парламенті. Анджей Дуда наголосив на підтримці України та розкритикував росію за порушення міжнародного права. Він назвав українців і поляків добрими сусідами назавжди.

Президент Анджей Дуда озвучив з трибуни, що напруга в польско-українських відносинах служить лише чужим інтересам, а поляками та українцям, заважає. Далі він процитував рядки Івана Франка. 

«Українці, які втікають від війни у нашу країну, не є для нас біженцями, це наші гості. Польща відкрила свої кордони і дала українцям такі ж права, як мають поляки, прийняла до шкіл українських дітей. Але це не ми герої, це ви герої. Як у вірші Івана Франка: »Як дух, що тіло рве до бою, рве за поступ і за волю". Ми будемо добрими сусідами вже назавжди, це великий історичний шанс і великий історичний злам.

Анджей Дуда додав, що вже бував в розгромлених Бучі та Ірпені. За вчинені злочини російські загарбники повинні нести відповідальність в міжнародних судах.

"Після Бучі, Бородянки та Маріуполя не може бути повернення до бізнесу з росією, шановні пані та панове усіх парламентів світу! Вільний світ сьогодні має обличчя України, - наголосив Президент Польщі. 

В залі Верховної Ради України виступ Анджея Дуди декілька разів зустрічали оплесками, стоячи. Відео виступу можна дивитися ТУТ. 

Нагадаємо, днями Анджей Дуда сказав про існування потенційної загрози нападу росії на Польщу, про що писала ІА «Вголос».

ІА "Вголос": НОВИНИ