Про це повідомляє MedicalXpres.
У дослідженні взяли участь 18 осіб з надмірною масою тіла, які страждають на діабет, та 18 осіб з нормальною вагою. В один з тестових днів вони вживали їжу на сніданок і обід, в інший день у них був тільки обід.
При цьому у них брали кров для аналізу, щоб з'ясувати концентрацію специфічних білків, а за вмістом останніх – активність генів, пов'язаних з травленням. Крім того, визначали рівень глюкози, інсуліну, а також травного гормону глюкагоноподібного пептиду-1 і дипептиділпептидази-4 – ферменту, який бере участь у регуляції імунної системи.
Згідно з висновками фахівців, споживання сніданку викликає правильну експресію генів, які повинні включатися в певний час доби. У свою чергу, це допомагає регулювати масу тіла, артеріальний тиск, функцію ендотелію (внутрішня поверхня судин) і перешкоджає атеросклерозу як у здорових людей, так і у діабетиків.
У тих людей, які пропускали сніданок, спостерігалися стрибки рівнів цукру в крові і зниження чутливості до інсуліну в інший час доби. Люди ставали схильними до повноти, навіть якщо не об'їдалися.
ІА "Вголос": НОВИНИ