Про це інформує Громадське.

Зазначається, що відмова від щеплень має різні причини, у тому числі, відсутність доступу до сучасних вакцин та невпевненість в їх безпеці.

За даними ВООЗ, на 30 відсотків зросла кількість випадків кору. В організації наголошують, що частково це зростання обумовлене саме відмовою від щеплень.

Комп’ютерне моделювання, яке провели американські вчені у 2017 році, показало, що зниження охоплення дітей вакцинацією від кору в США на 5% приведе до трикратного зростання випадків цього захворювання і значного підвищення витрат на охорону здоров’я — на 2,1 мільйона доларів на рік.

У ВООЗ додали, що у 2019 році, крім іншого, планують посилити роботу по просуванню вакцини від ВПЛ (Вірусу папіломи людини). Крім того, в організації сподіваються зупинити поширення вірусу поліомієліту в Афганістані і Пакистані у 2019 році: в 2018 році в обох країнах зафіксували менше ніж 30 випадків хвороби. Цього розраховують домогтися, зокрема, за допомогою вакцинації.

Крім відмови від щеплень, у список глобальних загроз увійшли забруднення повітря (за версією ВООЗ, це головна загроза), зміна клімату, неінфекційні захворювання на зразок діабету і раку, нова пандемія грипу, важкі умови життя через конфлікти і екологічні кризи, стійкість до антибіотиків. У минулорічний список здебільшого увійшли інфекційні захворювання.

ІА "Вголос": НОВИНИ