[media=153762,153763] 

Про це йдеться у масштабному розслідуванні волонтерського проекту Inform Napalm.

Волонтери встановили особи 81 військовослужбовця цієї бригади, грунтуючись на візуальних доказах, тобто, фотографіях і відео, які російські військові самі викладають в соціальні мережі.

За даними Inform Napalm, влітку 2014 року, коли відбувалися обстріли України з території Росії, в результаті яких загинули десятки українських військових, бригада в основному складалася з солдатів строкової служби призову осені 2013 року.

Вони служили в гаубичних (152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б») і реактивному дивізіонах (220-мм РСЗВ 9К57 «Ураган»), а з кінця літа 2014 року були перекинуті до прикордонного з Україною району Ростовської області.

Більшу частину знімків російські військові завантажили в Інтернет в липні – вересні 2014 року. На фотографіях показані приховані стоянки у прикордонних лісових таборах, а також «кочівні» позиції російської артилерії, в основному в Матвеєво-Курганському районі Ростовської області.

 «Неважко здогадатися, що це не навчання: на знімках – велика кількість маскувальних засобів, в тому числі вже знайомі нам гаубиці з білими плямами, а самі військовослужбовці на багатьох знімках позують у нестатутному вигляді. На деяких фотографіях видно артилерійські знаряддя, розгорнуті в бойовий порядок, та десятки ящиків зі снарядами до них, командний пункт, накритий маскувальною сіткою, а також артилерійські тягачі і машини підвозу боєприпасів, що ховаються в лісі», - зазначають волонтери.

Після обстрілів України багато військовослужбовців 291-ї бригади воювали на боці бойовиків «ДНР», також близько 30 бійців бригади брали участь у війні в Сирії.

За даними волонтерів, станом на 2014 рік командиром 291-ї артбригади був полковник Сергій Козаков. З квітня 2016 року бригадою командує підполковник Олексій Смєлов.

Нагадаємо, керівник міжнародної групи журналістів Bellingcat Еліот Хіггінс в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD заявляв, що влітку 2014 року з території Росії по Україні було завдано понад 300 обстрілів з «Градів». За його словами, журналісти цієї організації знайшли докази обстрілів за допомогою аналізу супутникових даних.

Еліот Хіггінс переконує, що увійшовши до відкритих програм Google, кожен може побачити, що з середини липня 2014 року поля у Східній Україні зазнавали обстрілу з «Градів». На тих же картах можна виявити і самі реактивні системи залпового вогню, сховані в укриттях.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ