Угоду на придбання судна укладуть до кінця 2019 року, а в 2020 році відбудеться його перший вихід в океан.

Кабінет Міністрів виділив 252 млн грн на придбання наукового океанського судна льодового класу для потреб українських полярників, які вивчають Антарктиду.

Відповідне рішення було прийнято 20 листопада, йдеться на Урядовому порталі.

Очікується, що угоду на придбання судна укладуть до кінця 2019 року, а в 2020 році відбудеться його перший вихід в океан.

«Придбання Україною судна такого класу дозволить нам бути більш самостійними в дослідженні Світового океану. Це нові можливості для наших науковців вже з наступного року. Зараз якраз завершується підготовка програми полярних досліджень України на 2021-2030 роки, де ми вже врахуємо наявність власного судна», – зазначила міністр освіти Анна Новосад.

Глава Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий заявив, що з кінця 20 століття Україна не мала необхідних суден, які дозволили б вивчати Світовий океан і надавати підтримку антарктичних досліджень на станції «Академік Вернадський». Він вважає, що придбання нового судна збільшує наукові можливості України.

Відзначається, що відновлення рейсів також актуально з точки зору політики і економіки. Адже Україна має міжнародні зобов'язання з вивчення Південного океану і веде там рибальський промисел.

Як відомо, українська полярна експедиція знайшла в Антарктиді льодовикову печеру. Вона виявилася втричі більшою ніж вважалося, та має кілька озер і річку.

ІА "Вголос": НОВИНИ