Закон, який президент Володимир Зеленський підписав ще у квітні. набув чинності 23 серпня.

 Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» № 1368-ІХ був прийнятий Верховною Радою у другому читанні 30 березня 2021-го року. Після чого його 15 квітня підписав президент Зеленський. 

Документ на законодавчому рівні закріплює визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон. Він прирівнює їх використання до фізичних аналогів у всіх сферах .

"Це дасть змогу використовувати ці цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України; під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів", - наголошували тоді в ОП.

Опція електронних паспортів доступна тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Як стверджують у міністерстві цифрової трансформації, такі паспорти абсолютно захищені від підробок та зручні у використанні. Та наголошують, що отримати їх можна онлайн доволі простою процедурою. 

Нагадаємо, торік виник масштабний скандал після того, як телеграм-канал UA Baza злив базу персональних даних  26 млн українців. Проте у Міністерстві цифрової трансформації запевнили, що більшу частину цих даних складає застаріла та неактуальна інформація, яка вже давно гуляє так званим даркнетом - мережею анонімних форумів та ресурсів, до яких можна отримати доступу за допомогою анонімних браузерів чи VPN.  

Зауважимо, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що паперові документи залишаються в обігу. Люди, якім зручніше використовувати паперові аналоги, мають на це повне право. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ