Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Львівській області, начальник відділу з питань державної реєстрації Оксана Куманська-Нор, передає кореспондент «Вголосу».

За її словами, відтепер, щоб подати заяву про одруження, потрібно зайти на веб-портал «Звернення у сфері  державної реєстрації актів цивільного стану».

«Станом на сьогодні на Львівщині в пілотному проекті задіяно 10 відділів державної реєстрації актів цивільного стану у всіх районах Львова, Дрогобичі, Самборі, Стрию і Трускавці. Щоб подати заяву на одруження, необхідно обрати на головній сторінці сайта вкладку «Первинна реєстрація», ввести особистий логін, електронну адресу, ім’я, прізвище, по батькові й отримати на е-mail логін і пароль, які стануть ключем до входу в особистий кабінет. У ньому можна знайти і заповнити реєстраційні форми, заяви у сфері реєстрації актів цивільного стану», – пояснила чиновник.

Оксана Куманська-Нор додала, що охочі одружитися можуть подати через Інтернет заяву або звернення про формування заяви – усе залежить, чи є у людини цифровий підпис.

«Якщо такий підпис є, молодята скріплюють ним спільну заяву про одруження і разом зі сканованими документами, які є в переліку, і квитанцією про сплату державного мита надсилають до управління юстиції. Якщо цифрового підпису немає, громадяни заповнюють звернення про формування заяви і протягом трьох днів мусять звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану, щоб підписати власноруч сформовану працівниками РАЦСу заяву», – підкреслила начальник відділу.

Чиновник запевнила, що всі заяви і звернення працівники управління юстиції розглядатимуть негайно, і вже наступного дня молодята отримають на вказану електронну адресу інформацію про дату й час одруження.

Громадяни, які не хочуть скористатися новим сервісом, можуть подати заяву у звичайний спосіб. У Міністерстві юстиції також розглядають можливість одруження через «Скайп». Найближчим часом чиновники продумають процедуру віртуального шлюбу.

Через Інтернет також можна подати заяви про реєстрацію й інших актів цивільного стану: народження, смерть, зміну імені та розлучення.

Як писав «Вголос», у Львові почали видавати свідоцтва про народження дитини в пологових будинках.

ІА "Вголос": НОВИНИ