Боєць Національної гвардії України Тимур Кулієв вперше взяв зброю до рук у 31 рік, коли розпочалося повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Тимур згадує, що вранці 24 лютого 2022 року прокинувся спочатку від сильних вибухів, які долинали через вікна. А потім вже ввімкнулися сирени. І ось під завивання цих сирен, які сповіщали про небезпеку обстрілів артист цирку, чиє життя досі було пов’язане тільки з ареною цирку, вирішив піти у військкомат.

Жонглювання 16-и кілограмовими гирями

Про свій невеликий військовий досвід Тимур розповідає мало. Більше – про цирк, кохану дружину та крихітку-доньку Мілану.

Чоловік жартує, що він народився на арені цирку: обоє батьків працювали тут. Свою циркову кар’єру він розпочав у 3 роки. Згодом працював силовим жонглером і навіть як клоун.

«Я жонглював 16-и кілограмовими гирями. Підкидував їх над собою, ловив, крутив ними у всі боки», - каже він.

Тимур Кулієв також зізнається, що клоун – це один з найвищих фахових щаблів у цирку. Адже цьому артистові потрібно знати й вміти робити все: і жонглювати, і виконувати акробатичні номери, і фокуси показувати, і з тваринами спілкуватися, і з глядачами. І робити це все настільки легко й невимушено, що глядачам здається, ніби це все – забавка.

Клоун повинен вміти все

Проте коли чоловік зустрів найкращу у світі дівчину, яка згодом погодилася стати його дружиною, то вони почали разом розробляти акробатичні номери. Півтора року молоде подружжя працювало у новому напрямку допоки зробили номер, який їм вже не соромно було показати глядачам.

«Цирковий номер має бути таким, щоби глядачі в якийсь момент заціпеніли від хвилювання. Ми створили з дружиною акробатичну мінісценку. Щоб без слів все було зрозуміло. За сценарієм двоє зустрічаються, закохуються, сваряться, намагаються розлучитися, знов сходяться, миряться. Словом, пристрасті вирують», - розповідає артист.

І додає, що він фахово навчався й у цирковому училищі, і в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого і здобув диплом режисера цирку.

Тимур є опорою своїй коханій

Молода пара багато гастролювала і показувала свої акробатичні номери. Їх запрошували за кордон, з ними підписували довгострокові контракти. У доробку циркових артистів вже є сім різних акробатичних номерів.

«Акробат, аби добре виступати, повинен тренуватися щонайменше по 5 годин в день. І увесь час вдосконалюватися й вигадувати нові номери. В цирку не можна зробити один номер і увесь час тільки його експлуатувати. В цирку застій не може бути», - переконаний Тимур Кулієв.

А потім настала війна

У молодої пари народилася донька. Життя складалося добре, Тимур мав все, про що мріяв: цікаву роботу, родину, багато подорожував.

Але тут росіяни вирішили зламати життя українцям і поперли в Україну зі смертоносними ракетами, танками, літаками.

«Я був вдома з дружиною та донькою. Під ранок прокинувся від вибухів. Спросоння не зміг зрозуміти що сталося. Ввімкнув телевізор, а там кажуть: росія вторглася», - згадує чоловік.

Усвідомивши, що діється, Тимур Кулієв пішов у військкомат. Своє рішення взяти до рук зброю та піти захищати Україну, пояснює любов’ю до дружини та дитини.  

«Я дивився та слухав новини. Передавали про втрати. І про загиблих цивільних, про дітей. Я уявив собі на хвильку, що ця постраждала дитина – це моя дитина. Ні, я не хочу цього допустити! Тому я прийняв рішення мобілізуватися», - каже військовослужбовець.

У військкоматі не дуже здивувалися цивільній спеціальності Тимура. Тільки перепитали, чи він впевнений у своєму рішенні. І скерували його у Національну гвардію України. Адже чоловік, який здатен жонглювати 16-и кілограмовими гирями та носити на плечах іншу людину, може виконувати й інші завдання.

Зараз Тимур покаже ворогові фокус

«Сказали мені: завтра з речами маєш бути там і там. А я кажу: а можна – післязавтра, бо завтра до мене мама приїжджає, хочу ще з нею побути трохи», - сміється боєць.

То ж через день о 9 ранку новобранець вже був у своїй військовій частині з речами. Там його ще раз перепитали чи він впевнений у своєму рішенні і сказали, що він може передумати.

«Я відповів: та я вже приїхав сюди не для того, аби поїхати додому», - говорить Тимур.

Відтоді, на жаль, він не бачився з родиною. Перші кроки, які зробила його донечка Мілана, він подивився на відео, яке прислала йому дружина. Перші слова донечка йому сказала телефоном. Чоловікові шкода, що він не поруч з найріднішою у такі важливі хвилини її життя. Проте про своє рішення піти захищати Україну зі зброєю у руках не шкодує.

На війні як на війні

Чим цирковий акробат зараз займається разом з побратимами, він не каже. Та я й не допитуюся. Але зізнається, що нова робота займає увесь час та сили, то ж відновлювати свої акробатичні навички він просто не має фізичних сил. Після роботи (бо це таки робота) він мріє, як і всі, поїсти, помитися і поспати.  

«Вчора я ліг і просто вирубився. Щоправда, буває інколи кілька вільних годин, коли я займаюся акробатичними вправами. Але цього недостатньо щоби підтримувати форму», - каже боєць.

До своєї нової спеціальності військовослужбовець ставиться дуже серйозно та відповідально. Гранатами не жонглює, акробатичних номерів не показує. Каже, що повноцінного номера не покаже, а ганьбитися чи дурити когось не хоче. Хіба інколи, під настрій, може пожонглювати яблуками. Або походити на руках. А для побратимів це невелика розвага.

«А як клоун, то я вам так скажу: мені здається, що я у частині найвеселіший. І якщо я можу передати свій позитивний настрій, то я це використовую», - зізнається чоловік.

Вільний час він використовує аби поспілкуватися з коханою дружиною та батьками. Тимур зізнається, що саме родини йому дуже бракує зараз.

«Хочеться обійняти, пригорнути, поговорити, почути голос», - говорить він.

Військовослужбовець тішиться, коли дружина присилає йому фотографії та відео Мілани. Так, на одному з них крихітка, якій щойно виповнився рік, вже намагається виконувати деякі акробатичні вправи.

На день матері чоловік попросив їх купити величезний букет квітів і привітати. Зараз вже приготував подарунок на майбутній день народження коханої, який буде 3 серпня. Але ми не зізнаємося який саме вона отримає подарунок. Хай хоч це буде сюрпризом.  

Чоловік також підтримує зв'язок з друзями, які працюють в цирку. І каже, що жоден з них не мобілізувався. Всі допомагають армії чим можуть: проводять безкоштовні виступи, волонтерять. Проте зброю до рук з циркових взяв тільки Тимур. І, за його словами, після нашої перемоги має намір повернутися до цирку.   

«З цирку просто неможливо піти. Це професія, яка дарує щастя та радість. Як нам, цирковим, так і глядачам. Цирк – це мій наркотик», - зізнається боєць Національної гвардії України Тимур Кулієв.

Читайте також у «Вголосі» як відомий львівський режисер та актор став бійцем 80-ї ОДШБ

ІА "Вголос": НОВИНИ