Ще кілька років тому український баскетбол стрімко розвивався. У містах будували нові арени або реставрували старі, у командах Суперліги було чимало добротних легіонерів, цей вид спорту активно популяризували через ЗМІ. Нині ситуація кардинально змінилася. Якщо раніше в Суперлізі виступало понад десять команд, то тепер грати в елітному дивізіоні готові тільки п’ять.      

Про проблеми цього виду спорту «Вголос» розпитав члена президії Федерації баскетболу України Ігоря Савицького.

На сьогодні є п’ять команд, які готові виступати в Суперлізі, – каже Ігор Васильович. – З іншими потенційними учасниками ситуація наразі не визначена. Зрозуміло, причини об’єктивні. Через війну на Донбасі все розвалилося, бізнесу не до спорту. Тому ситуація дуже складна. Однозначно, чемпіонат з баскетболу відбудеться. Думаю, десь вісім команд назбирається. Президент федерації над цим питанням працює, спілкується з мерами міст, головами облдержадміністрацій про підтримку баскетбольних клубів. Водночас федерація працює над тим, щоби підвищити масовість баскетболу, розвивати дитячий та студентський рівень. Вочевидь, потрібно починати знизу і йти доверху.

Схоже, на більше, ніж вісім команд у Суперлізі, годі розраховувати?

Мабуть, так. Ситуація дуже складна, тому, щоби набрати вісім команд, потрібно буде змінювати регламент, знижувати вимоги до учасників Суперліги. Баскетбольний клуб – це великі витрати. Самі поїздки на ігри чимало коштують, а ще зарплата гравців, працівників клубу, оренда залів… Тому потрібно шукати компроміси, щоби проблемні клуби могли пережити ці часи, але зберегти структуру, інтерес до баскетболу. Скажімо, львівську «Галичину» на сьогодні не фінансують. Президент клубу перебуває поза межами України, з ним немає зв’язку. Чекаємо, коли з’явиться нагода з ним поговорити і знайти якийсь вихід з цієї ситуації. Спілкуватимемося із місцевою владою, проситимемо допомоги. Дуже важливо, щоби власники «Галичини» висловили свою позицію, прояснили, чи мають намір продовжувати підтримувати свій баскетбольний проект. Наразі поспілкуватися з президентом клубу немає можливості.

Давно «Галичину» не фінансують?

Борги почали виникати, починаючи з 2015 року. Тепер не відомо, чи клуб продовжить існування.

Назвіть, будь ласка, п’ять клубів, які готові продовжити виступи в Суперлізі.

«Хімік», «Черкаські мавпи», у Кривому Розі хочуть відновити клуб, є також «Будівельник» та «Дніпро». Є питання щодо БК «Київ», «Миколаєва», «Говерли». До 22 червня федерація формує пропозиції, які буде опубліковано в ЗМІ. Там буде роз’яснено, на яких засадах клуби можуть стати учасниками Суперліги.

Президент Федерації баскетболу Михайло Бродський заявив, що БК «Київ» збанкрутував, у клубі його слова спростували. Що насправді відбувається у столичному клубі?

Залишилися люди, які борються за БК «Київ», шукають фінансування. Клуб ще не визнав себе банкрутом. А ось запорізьке «Ферро» є офіційно банкрутом. А з такими клубами, як «Київ», «Галичина», ситуація незрозуміла. Скажімо, ми знаємо, що у львівському клубі не платять грошей, але ж структура зберігається, документи на банкрутство ніхто не подавав. Тому ситуація невизначена.

Як змінився середній бюджет клубу із Суперліги, порівняно із показниками, що були кілька років тому?

Ситуація змінилася кардинально. Кілька років тому бюджети клубів становили 800 тисяч – 1 мільйон доларів. Тепер мало хто має такий кошторис, можливо, тільки «Хімік» та «Будівельник». В інших бюджети зменшилися до 500 тисяч у рік, тобто майже удвічі. Багато гравців поїхало за кордон, клуби омолодилися і виплачують значно менші зарплати гравцям. До слова, це може дати поштовх для розвитку своїх баскетболістів. Узагалі, вся стара структура була трохи хибною. Маючи хороші кошти, ми самі себе загнали в глухий кут. Тепер же потрібно створювати базу, щоб у містах було вдосталь майданчиків, у школах відновили місця для занять баскетболом. Увесь світ із цього починав: спершу створювали майданчики, щоб у дітей була можливість займатися баскетболом, а потім потроху йшли догори, до професійного баскетболу. Ми ж раніше робили навпаки…

Зважаючи на проблеми із фінансуванням, клуби Суперліги піклуватимуться про дитячий баскетбол?

Колись у регламенті було все прописано. Кожен клуб повинен був утримувати свою дитячу школу. А якщо такої не було, то потрібно було перераховувати кошти на дитячий баскетбол. Хоч-не-хоч гроші повинен дати на юнацькі команди. Дехто тепер не хоче дотримуватися цих норм, але, думаю, усе залишиться, як і раніше.                   

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ