До України потрапила партія горіхів їз Бразилії з підвищеним вмістом афлатоксинів, які викликають рак печінки.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезгаданої продукції, про необхідність вилучити її з обігу.

Оператори ринку мають у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України «Про основні засади та вимоги безпечності та якості харчових продуктів».

«Шановні споживачі! У разі виявлення в обігу цієї продукції, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області або звертайтеся до територіальних управлінь», - йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби.

Що таке афлатоксин:

Сімейство афлатоксинів включає чотири основних представника: В1, В2, G1, G2. Найбільш небезпечний і поширений - афлатоксин B1. Він є гепатотропною отрутою.

При потравлянні до організму афлатоксини концентруються в печінці. При гострому афлатоксикозі спостерігаються некрози та жирова дегенерація печінки, порушення координації, парези, судоми, крововиливи, асцит, діарея, некрози нирок.

ІА "Вголос": НОВИНИ