«Маємо школи в сусідніх ОТГ із Львівською, де діти навчаються в холодних класах, а уроки були скорочені до 30 хвилин через те, що не укладена угода на постачання газу. У Львові ми такої ситуації не допустимо, але й переплачувати космічні суми не можемо, бо навантаження на міський бюджет – плюс 500 млн грн, стільки треба віддати, щоб забезпечити виконання меморандуму від «Нафтогаз України» про врегулювання проблем у сфері теплопостачання».

Таку думку висловила Неля Васюта, депутат Львівської міської ради із фракції «Варта», заступниця голови комісії з питань освіти і науки, в прямому ефірі програми “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA.

Неля Васюта не підтвердила інформацію про те, що продовжені канікули для львівських школярів напряму пов’язані із наміром міста зекономити на газопостачанні.

«Оскільки нема переукладених угод із «Нафтогаз Трейдинг», який має пропонувати ціну 16 грн, зараз же закуплене тепло – за ціною від 26 майже до 30 грн. Це однозначно завищена ціна, але оскільки школи на канікулах, то вони не опалюються. Але садочки працюють, тепло є», - констатувала депутатка.

Обраниця від «Варти» розкритикувала тарифну політику держави.

«В Україні є гарне прислів’я: «готуй сани влітку». На жаль, в Україні воно не працює, оскільки меморандум був ухвалений практично напередодні опалювального сезону. Зайшли в опалювальний сезон – цілком змінилися правила гри: всі бюджетні установи мають переукласти угоди і освітні установи зокрема.

Якщо говорити про Львівську територіальну громаду, то тут ситуація така: здебільшого освітні установи опалює «Львівтеплоенерго», ще 17 мають свої котельні і декілька працюють на пічному опаленні. Останні й ті, які мають котельні, закупляють газ від 26 до 30 грн. А ті, які опалюються від теплоенерго, для них ціна незрозуміла. Спілкувалася з директорами шкіл – вони не знають ціни. Якщо минулого сезону була ціна за гігакалорію 1175 грн, водночас для населення – 1400, то зараз ціни просто не знають» - говорить представниця партії «ВАРТА».

За словами пані Васюти, управління освіти ЛМР готується переукладати угоди на газопостачання, юристи вже розробили пакет документів, але «Нафтогаз Трейдинг» не розробив проєктів угоди.

«Особливо цікаві умови угод, було б добре їх побачити», - додала депутат Львівської міськради.

Нагадаємо, як писав «Вголос», попри загрозливу ситуацію на енергетичному ринку та рекордні ціни на енергоносії Львів базово готовий до опалювального сезону, про це повідомив секретар ЛМР Маркіян Лопачак. 

ІА "Вголос": НОВИНИ