Або чому перша виграна в Україні справа № 914/2390/21 у галузі патентного права набирає нових обертів

Ця справа може увійти в історію українського судочинства, стати  «зеленим світлом» для залучення нових іноземних інвесторів та поштовхом для розвитку української економіки. Та чи увійде? Питання, яке, на жаль, і досі залишається відкритим…

Розпочалася ця історія з ганебного факту крадіжки. А саме, з моменту, коли відомий в Україні та далеко за її межами виробник вентиляційного обладнання зіткнувся з привласненням інтелектуальної власності з боку особи, яка тісно співпрацювала з компанією.

Майбутній викрадач брав участь у багатьох виробничих процесах з метою збору інформації. Заволодівши документацією, базами даних, R&D розробками, він вирішив організувати власне виробництво і знайшов інвестора, який гарантував  безпеку та захист для його протиправних дій. Так було зареєстроване ТзОВ для виробництва контрафактної продукції.

Побоюючись претензій з боку розробників обладнання, викрадачі патентів подали позов про спростування недостовірної інформації. Паралельно було розпочато кримінальне провадження за фактом порушення патентних прав.

Правоохоронці призначили експертизи і знайшли докази неправомірної діяльності компанії викрадача, у результаті якої законним власникам було завдано збитків на суму близько 2 млн грн. 2 вересня 2022 року зловмисників викрили правоохоронці під час незаконної реалізації продукції.

Слідчі повідомили директору підприємства про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.177 Кримінального кодексу України та ч.2 ст.15 -  ч.3 ст.177 Кримінального кодексу України.

Викрадачі також, очікувано програли суд першої, другої і третьої інстанції. А антимонопольний комітет надав попередній висновок: в діях компанії вбачають ознаки недобросовісної конкуренції.

Невизначений фінал очевидної історії

Здавалося б, можна ставити крапку, а справедливість таки перемогла: зловмисники покарані, компанія-власник інтелектуальних прав захищена законом. Проте, несподівано гучна справа отримала новий поворот.

Порушники розпочали процес навмисного «гальмування» справи, яку, без належних підстав, раптово витребувала Генеральна прокуратура. Вони постійно надають «нові докази» аби затягти розслідування на невизначений строк та продовжують займатися незаконною діяльністю. Тим часом правовласники – розробники інноваційної технології , які мають низку нагород від ООН,ЄБРР та гідно представили нашу країну на масштабній виставці «EXPO 2020» в Дубаї, зазнають нових збитків та потерпають від зухвальства злодіїв.

Принцип – кради, але ділися на місцевому рівні не спрацював, тому горе-бізнесмени подалися до столиці, перевірити, чи все ще працює цей принцип у Генеральній прокуратурі України. Скоро дізнаємося…

Тож справедливе покарання і досі з нетерпінням чекає на «викрадачів патентів».

Не було би щастя…

Зважаючи на актуальність проблеми, компанія – законний користувач патентів звернулася до законодавців України та ініціювала співпрацю у сфері системної зміни законодавства, що стосується інтелектуальних розробок. Мета такої співпраці – розробка нового кодексу у галузі патентних справ.

Цю сенсаційну справу вже розбирають як приклад у багатьох бізнес-асоціаціях України, зацікавилися нею й незаангажовані судді та правоохоронці.

А команда Національної асоціації підприємців України (НАПУ) за словами Ростислава Пшемінського, керівника Національної асоціації підприємців України (НАПУ) з початку розслідування справи, отримала десятки схожих звернень, що свідчить про надзвичайну актуальність проблеми в Україні.

Не зважаючи на те, що викрадачі всіма силами намагаються «зам’яти» справу, бізнесмени та урядовці, причетні до сфери патентних авторських розробок у понад 40 країнах світу уважно слідкують, чим закінчиться ця історія, щиро сподіваючись на перемогу справедливості…

 

ІА "Вголос": НОВИНИ