30 вересня традиційно відзначається день святих Надії, Віри, Любові і їх матері Софії.

Історія свята

В II столітті вдова Софія разом з трьома своїми доньками (Вірою, Надією та Любов'ю) відправилася до Риму. Вони сповідували християнство, а в той час на території цього міста християни піддавалися жорстоким гонінням. Однак, Софія не боялася тортур і навіть смерті. Тому вона продовжувала щиро вірити в Бога і виховувала своїх дітей за християнськими правилами. Навіть назвала їх на честь трьох основних християнських чеснот.

З часом чутки про благочестиву християнську сім'ю дійшли до імператора Адріяна, який наказав схопити чотирьох жінок і привести до нього на суд. Дочок він відправив до в'язниці, а ось Софію почав вмовляти зректися віри. Однак, вона була непохитною і сказала, що винесе будь-які тортури з боку імператора. Тоді римляни стратили дівчаток і передали матері їхні останки. Софія в горі поховала тіла своїх дорогих діточок, а сама померла через 3 дні. Так Віру, Надію, Любов та Софію зарахували до лику святих.

Традиції дня

В народі 30 вересня ще носить назву «Вселенські бабині іменини» або «Бабське свято». За традиціями цей день завжди починався з жіночого плачу, який служив, за повір'ями, своєрідним оберегом. Навіть ті жінки, яким не було на що скаржитися, зранку починали голосити і бідкатися. Плакали тоді не про свою долю, а про долю рідних і близьких.

В народній традиції сльози - це не лише вираз смутку і горя, але й форма своєрідної ритуальної поведінки. Наприклад, наречена також завжди «плакала» перед весіллям, ніби прощаючись з рідним домом. А тому вірили, якщо 30 вересня поплакати, то цілий рік з вами і вашими близькими не станеться нічого поганого.

З одного боку, плач нагадував про страждання Софії, які їй довелося пережити після втрати доньок. А з іншого боку - це був особливий звичай, який переплітався у наших предків з язичницькими традиціями.

Також 30 вересня традиційно влаштовували «сільські святці» - молодь збиралася на вечірки. Там знайомилися, показували себе і намагалися знайти пару. А якщо у душі дівчини вже горів вогонь кохання, то цього дня вона повинна була голосно плакати, щоб почуття судженого не зменшувалися ще багато років.

Серед заміжніх жінок 30 вересня існували свої ритуали. Вони обов'язково купували в церкві три свічки, дві з них ставили ще в храмі, а одну приносили додому. Опівночі її встановлювали посередині хлібного короваю, який спекли напередодні, ставили його на стіл та промовляли заповітні слова про захист від зла 40 разів. Вранці короваєм обов'язково годували домочадців. І навіть крихти з нього заборонялося викидати.

Привітання іменинницям

Запалу, енергії, сили доволі,

Творчого вогника, сили й наснаги,

Щедрості серця, людської поваги!

На довгих стежках вашої ниви

Будьте завжди здорові й щасливі!

З днем Віри, Надії, Любові!

***

Вітаючи тебе сьогодні,

Сказати хочу знов і знов,

Нехай завжди живуть з тобою

Надія, Віра і Любов!

Хай добрий янгол із небес

Боронить і не розчарує,

І дивних тисячі чудес

В житті твоїм тобі дарує!

***

Наче три зіроньки, три нагороди

Бог посилає нам знову і знов — 

кожній людині, роду й народу

Віру, Надію і щиру Любов.

***

Найбільший гріх - це втратити Надію,

У відчай впасти, Віру загубить.

Неначе гілку відхилити мрію,

Життя хоч на хвилину розлюбить.

Нелегко нам в житті, Надія скрасить

Тяжкі години нашого буття,

Завжди пораду дасть і біль погасить

І вбереже від втрат і забуття.

Залишить в серці світлую шпаринку,

Затеплить іскорку Любові і добра,

І мов той вітер, що жене хмаринку,

Розвіє сум і не страшна пора,

Ні зимніх хуг і ні осінніх злив -

ЛЮБОВ, НАДІЯ, ВІРА - диво з див.

***

Бажаю миру і світлої долі,

Запалу, енергії, сили доволі.

Творчого вогнику, віри й наснаги,

Щедрості серця, людської поваги.

На довгих стежках вашої ниви

Будьте завжди ви здорові й щасливі!

***

Дала Софія дітям імена,

Щоб людям вони душі зігрівали:

Надія щоб в душі завжди була,

Любов і Віра поряд крокували!

Вшануймо їх у цей великий день,

ЗІ святом друзі вас вітаю.

Нехай Надія, Віра і Любов

Усюди поряд з вами літають!

***

Вітаю з Днем Віри Надії, Любові та їх матері Софії! Бажаю відчувати серцем любов і радість, зберігати в душі надію і віру в краще, йти по житті з доброю посмішкою і гарним настроєм.

***

Вітаю вас із цим великим святом! Бажаю, щоб усі ви були здоровими, щасливими, щоб у ваших домівках панував лише затишок і благополуччя. І щоб Віра, Надія, Любов завжди супроводжували вас і всім вашим близьким!

***

Сьогодні чудове велике свято. Вітаю і щиро бажаю в День Віри, Надії, Любові та матері їх Софії чудового життя, дивовижних ідей, сонячного настрою, безперечного благополуччя, вірної удачі та великого щастя. Нехай душу завжди зігріває світла надія, нехай з кожним днем додається віра в себе, і нехай не згасає щира любов.

***

Вітаємо з днем Віри, Надії, Любові та матері їх Софії! Бажаємо, щоб у вашому житті завжди було місце вірі і надії, щоб серця переповнювалися любов'ю і ніжністю. Нехай щирість, добро і людське тепло завжди буде у вашому оточенні. Нехай буде більше радості та безпосередності, посмішок та обіймів! Щастя вам!

 

ІА "Вголос": НОВИНИ