Суд продовжує розглядати справу обвинуваченого у коригуванні ракетного удару по Яворівському полігоні 72-річного Олександра. Його звинувачують у державній зраді. 

Про це пише «Судовий репортер».

Як зазначається, підозрюваний на початку березня 2022 року відправив росіянам карту Яворівського полігону, позначивши місця, де проживають військові та розташована техніка.

13 березня окупанти обстріляли казарми, в яких спали військові. Тоді загинула 61 людина, ще 160 - отримали поранення.

На суді підозрюваний заявив, що «просто відправив другу карту, де він збирає гриби». Проте його другом виявився Олександр Свистунов, який від 2017 року перебуває під санкціями РНБО та йому заборонений в'їзд на територію України.

Свистунов є одним із засновників партії «Русский блок» та Всеукраїнської громадської організації «Руський рух України». Також житель Львова продублював цю карту працівнику ФСБ РФ Юрію Водолазькому.

На одному з останніх засідань суду прокурор зачитав листи підозрюваного у державній зраді з Віктором Барановським, який проживає в Криму.

«Віть, це діагноз. У тебе, у нас у всіх, чекістські морди обличчя, добродушні, чесні й непідкупні. Навіть якщо на столі шашлик та інші смаколики. Святкуй на здоров'я разом із дружиною та сином, а ми подумки вас підтримаємо. О 22.00 за Москвою підніму чарку за всіх гідних, світлої пам'яті не зрадили. За нас! При цьому, у нас є підстави бути нескромними. Віват чекістам!», - писав 2008 року підозрюваний. 

Ще одним доказом у справі стало те, що підозрюваний у держзраді взяв участь у зʼїзді проросійських організацій заходу України 20 червня 2015 року.

Він був керівником  ГО «Російського товариства імені О. Пушкіна».

На «з'їзді» проросійські активісти засудили «поширення українського неонацизму» та заявили, що «російськомовні в Україні - це не нацменшина». Ба більше, вони вимагали карати за возвеличення українських націоналістів.

Спочатку підозрюваний заявив, що він не пригадує, чи брав участь у цьому засіданні, проте коли йому показали фото, то визнав свою присутність на ньому.

До слова, наступне засідання суду відбудеться на початку травня 2023 року. 

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ