Астрономи помітили дві «невидимі» галактики з часів раннього Всесвіту. Команда використовувала радіохвилі, щоб заглянути за завісу з пилу, що закривала галактики. Знахідка наводить на припущення, що в ранньому Всесвіті було набагато більше галактик, ніж вважалося досі.

Астрономи досліджували добре вивчену область космосу за допомогою великої міліметрової Атакамської матриці (ALMA), яка вловлює радіохвилі.

«Ми дивилися на вибірку дуже далеких галактик, про існування яких ми вже знали завдяки космічному телескопу Хаббла, – каже Паскаль Оеш, автор дослідження. – А потім ми помітили, що у двох із них є сусіди, яких ми не знаємо. Оскільки обидві сусідні галактики оточені пилом, частина їхнього світла блокується, що робить їх невидимими для телескопа Хаббла». 

Дві нещодавно виявлені галактики були названі REBELS-12-2 та REBELS-29-2, і хоча світло від них пройшло 13 мільярдів років, щоб досягти нас, зараз галактики знаходяться набагато далі. Завдяки розширенню Всесвіту вони тепер віддалені від нас на приголомшливі 29 мільярдів світлових років, що робить їх одними з найдальших відомих галактик.

Їхнє відкриття також піднімає деякі нові інтригуючі питання про ранній Всесвіт. Команда підрахувала, що від 10 до 20 відсотків галактик приблизно того часу можуть ховатися за хмарами пилу, а це означає, що наші моделі еволюції Всесвіту можуть сильно відрізнятися.

Нове дослідження було опубліковане у журналі Nature.

Джерело

ІА "Вголос": НОВИНИ