Більш як 140 тисяч приватних та багатоповерхових будинків було зруйновано або пошкоджено внаслідок повномасштабної війни, розпочатої рф минулого року. Сотні тисяч сімей опинились у вкрай скрутному становищі – вони змушені терміново відновлювати житло, або будувати з нуля. Багато хто почав лагодити свої домівки одразу, не чекаючи закінчення війни. А інші переїжджають західних, більш спокійних регіонів, і там зараз фіксується справжній будівельний бум. Після війни масштаби будівництва зростуть в рази, а отже слід розібратися, що відбувається на ринку будівельних матеріалів: які матеріали є найбільш популярними у будівництві зараз та як після початку війни змінились ціни.

Ціна, якість та інші переваги: чому українці обирають газобетон
Якщо подивитись на дані будівельних торгівельних майданчиків та на інші дослідження, стане зрозуміло, що найбільш популярним матеріалом для зведення стін є газобетон. Українці його обирають через оптимальне співвідношення ціни та якості. Він достатньо міцний, довговічний та енергоефективний. Також газоблоки легкі і зручні у транспортуванні, мають чудову звукоізоляцію. Газоблок все частіше обирають для будівництва приватних будинків, але використовують і у будівництві житлових багатоповерхівок, офісних та торгівельних приміщень.

  
Попит є, а яка пропозиція?
Популярність газобетону зростає, і українські виробники встигають за цією тенденцією: останнім часом вони суттєво збільшили пропозиції цього товару на ринку. Зараз в Україні є близько десяти підприємств з виготовлення газобетону, які повністю закривають потреби внутрішнього ринку.
Лідер з виробництва газобетону сьогодні – «Стоунлайт». Виробничі потужності компанії зосереджені в Київській області, а зелені палети з газоблоком «Стоунлайт» є в будівельних магазинах практично всіх регіонів України.
У 2022 році «Стоунлайт» серйозно потіснив з ринку колишнього лідера – компанію «Аерок», яка мала серед власників російських олігархів. Компанія потрапила під санкції і зупинила виробництво. Залишки продукції «Аерок» й досі є в магазинах та на будівельних ринках.
Інші виробники мають значно менші промислові потужності, і реалізують власну продукцію лише у певних регіонах, біля місця розташування виробництв. Серед таких виробників можна назвати, наприклад, тернопільський «Газобет», житомирський «Теплоблок» чи дніпровський UDK.
Вартість газобетону у вітчизняних виробників практично не відрізняється. Коливання цін становлять в середньому 4%. Український газоблок в середньому можна придбати за 3200 – 3500 гривень за кубометр.


Імпортний продукт, який не прижився в Україні
Хоча вітчизняні виробники повністю задовольняють попит на газоблок, нещодавно в Україні з’явився їх імпортний конкурент – угорський виробник «Viablokk». Він не є дуже популярним, адже дорожчий за український продукт десь на 15% (приблизно на 500 гривень). Нещодавно з’ясувалося, що компанія-виробник має не дуже гарну історію.
Експерти прийшли до висновку, що технологія виробництва «Viablokk» практично нічим не відрізняється від технології «Аероку». Щодо кінцевих власників: вони також з росії. Цей факт вже змусив деяких українських дистриб’юторів відмовитися від співпраці з ніби європейською компанією. І не дивно: вони добре розуміють ризики, які чекають на них внаслідок співпраці з російським бізнесом під час війни.
Також експерти стверджують, що загалом «Viablokk» не має жодних переваг над українською продукцією. Хоча угорці й рекламують свою продукцію як надзвичайно міцну, фахівці, які спробували працювати з цим газоблоком, кажуть, що на практиці все навпаки.
Отже, не варто довіряти рекламі маловідомих і сумнівних фірм лише через те, що вони ніби «європейські». Тим паче, купуючи вітчизняний газоблок, споживач отримає якісніший товар, а також підтримає українського виробника та українську (а не російську) економіку. 

ІА "Вголос": НОВИНИ