Із криком і скандалом розпочинається чи не кожне засідання загальних зборів ОСББ у багатоповерхівці на вулиці Самійленка. Все через конфлікт, який виник між частиною мешканців і головою ОСББ Миколою Якимом. Його підозрюють у зловживанні владою та розкраданні коштів мешканців. 

«За попередній рік, він не прозвітувався про використанні коштів, на правлінні вони вирішили, що нам жодних звітів, чи кошторисів, надавати не будуть», - каже мешканка будинку на вул. Самійленка Надія Вайс.

Щоб запобігти діяльності журналістам на загальних зборах, голова ОСББ навіть викликав поліцію, мовляв на правлінні вирішили, що засідання загальних зборів – негласне. Щоправда, поліціянти у діях журналістів складу злочину не вгледіли. А голова ОСББ взявся звинувачувати мешканців у несплаті членських внесків. Мовляв, люди які підозрюють його у злочинній діяльності, відмовляються їх платити, відтак буде позиватися до суду. Щоправда дотепер цього так і не зробив.

«Вони не платять. Чому, а раніше платили? Раніше вони платили півтора року до того», - запевняє Голова ОСББ «Стимул плюс» Микола Яким.

Мешканці ж не відмовляються платити і пояснюють, перестали вносити членські внески саме через відсутність будь-якої фінансової звітності від голови ОСББ і не мають жодних пояснень, куди витрачають їхні кошти. Саме це і стало підставою підозрювати його у злочинній діяльності. 

«Ми не платимо і чекаємо, поки голова ОСББ подасть у суд, він зобо’язаний подати на нас у суд, про вимагання сплати членських внесків. А це буде для нас знову ж підставою, вимагати у нього через суд фінансові документи, тоді ми зможемо донести членам ОСББ, що є зловживання з його боку», - переконує мешканка будинку на вул. Самійленка Надія Вайс.

Аби з’ясувати чи є корупційна складова у діяльності голови ОСББ, мешканці вимагають провести незалежний аудит. Щоправда Микола Яким відмовляється, мовляв, на це потрібні кошти.

«За аудит треба платити, у нас є десять операцій за два місяці, а за півроку або навіть у рік у нас є 20 операцій, ми більше нічого не маємо ніяких (операцій – ред.)», - каже Микола Яким.

Голова ОСББ пообіцяв журналістам показати документи про фінансову діяльність, щоправда у підсумку їх так і не побачили. Відтак ініціативна група ОСББ «Стимул плюс» окрім фінансових звітів і проведення аудиту вимагає зробити рахунок ОСББ загальнодоступним та відсторонити Миколу Якима від посади. Щоправда вкотре, на загальних зборах до них так і не дослухалися. Натомість там вирішили дозволити одноосібно Миколі Якиму розпоряджатися коштами на суму понад 300 тис грн. В той час ,як законодавство України дозволяє держслужбовцям витрачати максимум 150 тис, адже більші суми - це вже корупційні ризики, кажуть мешканці. Варто додати, що ця будівля свого часу була відомчим будинком земельних ресурсів, на баланс ОСББ «стимул плюс» його передали у 2009 році. 


 
Микола Яким керує ним з 2015 року. За даними реєстру Youcontrol, колишній чиновник земельних ресурсів сам володіє чотирма земельними ділянками на Львівщині та однією нерухомістю.

До виходу на пенсію він працював головним бухгалтером львівського обласного управління земельних ресурсів. Також він є серед засновників Садівничого товариства власників «Комунальник», яке зареєстроване у селі Бартатів на Львівщині.

 

У виді діяльності вказано Комплексне обслуговування об'єктів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ