Збройні конфлікти, ескалація – те, чим зараз живуть країни Близького Сходу. Воєнізовані збройні формування, завдяки підтримці Ірану, роблять спроби захопити владу на Сході та перетворюють його території на порохову діжку, яка от-от вибухне. То чого ж хоче ХАМАС, хто є союзниками хуситів та чому Іран напав на ядерний Пакистан, читайте далі.

Хто такі ХАМАС та хусити?

ХАМАС – ісламістський рух, заснований у 1987 році в секторі Газа, як відповідь на те, що Ізраїль унаслідок Шестиденної війни зайняв території, які раніше належали Палестині. Сама назва «ХАМАС» є абревіатурою, від арабської, назви організації «Харакат аль-Мукавама аль-Ісламія» («Рух ісламського опору»).

На початку жовтня 2023 року бойове палестинське угрупування під назвою Хамас здійснило напад на Ізраїль. Бойовики проникли у населені пункти, вбивали мирних жителів та захопили заручників. Одночасно з вторгненням, вони завдали масованого ракетного удару. Внаслідок цієї атаки загинули понад 1400 ізраїльтян. Ізраїль офіційно оголосив стан війни, мобілізував кілька сотень резервістів та почав давати відсіч, знищуючи військові об’єкти ХАМАСУ.

Президент США Джо Байден вважає, що ХАМАС був умотивований напасти на Ізраїль з бажанням перешкодити цій країні нормалізувати відносини з Саудівською Аравією.

Хусити — воєнізоване угрупування шиїтів-зейдитів, яке близько 30 років діє на території Ємену. Групу названо за іменем її засновника і колишнього керівника Хусейна аль-Хусі, якого вбила єменська армія у вересні 2004 року. Громадянська війна, різні збройні конфлікти – це те, в чому перебуває Ємен вже кілька десятиліть. Контроль над територією Ємену частково належить уряду, а частково – хуситському угрупуванню. Хусити діють на території північного Ємену, на кордоні з Саудівською Аравією, контролюють узбережжя Червоного моря, збирають податки серед населення та друкують гроші.

Кого підтримує Іран?

Хусити є частиною так званої «Вісі опору» – антиізраїльського та антизахідного альянсу регіональних збройних формувань («Хамас», «Хезболла» та хусити), яких підтримує Іран. Хусити є під певною протекцією Ірану через його давній конфлікт з Саудівською Аравією. У той час як Іран захищає хуситів як частину своєї регіональної «вісі опору», єменські експерти кажуть, що хусити мотивовані насамперед внутрішнім порядком денним. Вони заперечують те, що вони є маріонетками Ірану, і кажуть, що вони борються з корумпованою системою.

Ситуація в Ємені зараз

Хусити за керівництва Ірану довго перешкоджали судноплавству на Близькому Сході. Бойовики тероризували торговельні шляхи перевезення товарів.

“Головна фабрика – це великий Китай і вся Південно-Східна Азія. І туди через Аденську затоку, а потім у напрямку до Суецького каналу, перевозиться велика, гігантська кількість найрізноманітніших товарів, із нафтою зокрема. Вони почали, як сомалійські пірати, захоплювати судна, вимагати викупи й таке інше. Або взагалі знищувати їх за допомогою безпілотників.", – розповів військовий експерт Петро Черник.

Торгівельні судна під прапором різних країн потрапляли під обстріли з території Ємену, яка контролюється хуситами. Вони ж своєю чергою заявили, що атакуватимуть лише ті судна, які є пов’язані з Ізраїлем.

Може виникнути питання: чому хусити діють проти Ізраїлю? Гасло хуситів: «Смерть Америці, смерть Ізраїлю, прокляття євреям і перемога ісламу».

Очільники хуситів підтримують дії ХАМАСУ та виступають проти Ізраїлю в Секторі Гази. Хусити виступають на боці Палестини та продовжуватимуть бути на їхньому боці, поки Ізраїль не припинить свій наступ на Сектор Гази.

Відповідно до таких дій, союзники Ізраїлю відкрили вогонь: авіація та бойові кораблі США Великої Британії в ніч на 12 січня завдали ударів по військових об’єктах угруповання хуситів у Ємені. Окрім того, у «міжнародній місії» для захисту суден від обстрілів хуситів беруть участь і країни НАТО.

Чи мають хусити союзників?

Звісно, не обійшлось і без Росії. Вона є союзником Ірану, який від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну постачає їй зброю, і вже 12 січня запросила термінове засідання Радбезу ООН для обговорення удару по єменських хуситах.

«Авіаудари США по Ємену – черговий приклад зневаження англосаксами резолюцій РБ ООН та повна зневага до міжнародного права в ім’я ескалації ситуації в регіоні заради своїх руйнівних цілей», - заявила офіційний представник МЗС Росія Марія Захарова у своєму телеграм-каналі.

Іран проти Пакистану: загострення давньої суперечки

Напад ХАМАСУ на Ізраїль, повстання хуситів, яких підтримує Іран, наштовхнули його на нову війну.

Насправді Іран та Пакистан давно вже ведуть боротьбу в белуджському регіоні вздовж кордону (туристи там бувають нечасто, адже це один з найнебезпечніших куточків світу.) Але 16 січня Іран раптово завдає ударів по Белуджистан – пакистанська провінція та стверджує, що атака була здійснена лише на іранських терористів на території Пакистану. Та за даними пакистанської влади загинуло двоє дітей. Після цього Пакистан розірвав дипломатичні зв’язки з Іраном, відкликав свого посла та 18 січня завдав удар у відповідь по Ірану.

Варто зазначити, що Пакистан, на відміну від Ірану, має ядерну зброю.

«Він (Іран) прагне до регіональної гегемонії. І коли Сполучені Штати та Ізраїль активно діють заодно на Близькому Сході, Іран відчуває потребу завдати удару у відповідь і самоствердитися», – генерал армії США у відставці, колишній верховний головнокомандувач НАТО Веслі Кларк в інтерв'ю CNN.

Таким чином, Іран має на меті стати «лідером Близького Сходу».

Реакція світу

Сусідні країни відреагували відносно нейтрально. Для прикладу, Індія заявила, що ця війна – це справа Ірану та Пакистану, а Китай закликав обидві країни проявити стриманість та уникати подальшої ескалації.

Тим часом США працює над тим, щоб не допустити переростання напруги на Близькому Сході в повномасштабний конфлікт, - заявив речник Державного департаменту США Метт Міллер.

Меланія Голембйовська, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

ІА "Вголос": НОВИНИ