Закон про зміни до державного бюджету та податкові зміни мають ухвалити до вересня, бо інакше не можна буде виплатити грошове забезпечення військовослужбовцям.

Про це народна депутатка і голова парламентського комітету з питань бюджету Роксолана Підласа розповіла в інтерв'ю «Економічній правді».

У першому кварталі 2024 року Україна не отримувала західної допомоги, тому всі закупівлі зброї відбувалися власним коштом. Для цього на початку року витрачали майже 5 мільярдів доларів, закладені на видатки з вересня до грудня.

Верховна Рада схвалила додаткові доплати для військовослужбовців на «нулі», які становлять 70 тисяч гривень. Усе це призвело до того, що станом на зараз держбюджету не вистачає 500 мільярдів гривень.

Більшість із цієї суми — 495 мільярдів гривень — має піти на потреби оборони, зокрема зарплати військовослужбовців. Тож, якщо парламент не встигне схвалити ці зміни до вересня, то військові можуть залишитися без виплат.

Тому, щоб у кінці вересня виплатити кошти військовим, потрібно, щоб зміни до бюджету президент підписав до середини вересня, а податкові зміни потрібно ухвалити до кінця серпня, щоб вони стали чинними з 1 вересня. 

ІА "Вголос": НОВИНИ