Україні необхідно убезпечити свої порти - потрібні норвезькі системи NASAMS, і побільше.

Про це повідомив директор Центру армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь.
 
За його словами, дуже скоро складеться ситуація, коли на півдні,навколо Херсона ЗСУ візьмуть кілька тисяч російських військ в котел. Паралельно українські війська будуть продовжувати завдавати дуже високоточних ударів по об’єктах інфраструктури на окупованих територіях.

 


 
«Тоді Росія своїми крилатими ракетами може вдатися до ударів по нашим мостам через Дніпро. Тому треба негайно вирішувати питання з ППО. У ситуації, коли німецькі IRIS-T SLM знову затримуються, треба отримувати NASAMS і побільше. Зараз це було б ідеально. Вони мобільні, дуже компактні, їх можна розміщувати наприклад в районах, де знаходяться інфраструктурні об’єкти. Мостів через Дніпро, які виконують важливі функції, насправді не так багато. І одеські порти зараз будуть під особливою увагою. Там теж треба розміщувати посилену ППО. А далі розширювати, бо у Росії є кілька тисяч ракет (старих, нових - неважливо), і вони ними можуть завдавати удари», - вважає Михайло Самусь.

Коментуючи власне ракетний обстріл одеського порту наступного дня після підписання «зернових угод», експерт каже, що це був насамперед удар по Туреччині та президенту Ердогану особисто. Бо, за його словами, наші переговірники дуже класно вийшли на формулу, коли Україна та Росія підписали окремі угоди з Туреччиною та ООН. Тому Туреччина взяла на себе цю відповідальність і фактично має нести військову відповідальність, бо за Конвенцією Монтре саме Анкара контролює Босфор і Дарданелли, забороняючи заходити в Чорне море військовим кораблям інших країн.
 
Проте за кілька годин після ракетного удару по одеському порту Міноборони Туреччини, з посиланням на слова росіян, сказало, що це не Росія випустила ці ракети. Можливо, за словами Михайла Самуся, це було таке бажання Міноборони Туреччини зняти якусь напругу, бо фактично це найбільший удар по Туреччині та Ердогану особисто.

Додамо, що президент України Володимир Зеленський відзначений премією Вінстона Черчилля за лідерство Міжнародного товариства Вінстона Черчилля.

ІА "Вголос": НОВИНИ