Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гросі прибув в Україну. Він проведе перемовини з українськими чиновниками щодо надання допомоги для забезпечення безпеки ядерних об’єктів країни.

Відповідна заява опублікована на сайті МАГАТЕ.

Під час візиту цього тижня генеральний директор відвідає одну з атомних електростанцій України.

«Військовий конфлікт ставить під безпрецедентну небезпеку українські атомні електростанції та інші об’єкти з радіоактивними матеріалами. Ми повинні вжити термінових заходів, щоб переконатися, що вони (українські АЕС - ред.) можуть продовжувати працювати безпечно та безпечно та зменшити ризик ядерної аварії, яка може мати серйозний вплив на здоров’я та навколишнє середовище як в Україні, так і за її межами», - заявив він.

Він додав, що Україна звернулася за допомогою МАГАТЕ й агенція почне її надавати.

«Україна має одну з найбільших в Європі ядерноенергетичних програм. Присутність МАГАТЕ там, де це необхідно для забезпечення безпеки, має першорядне значення. Зараз ми готові надати необхідну підтримку», — зазначив Гросі.

Увечері 24 лютого окупанти захопили Чорнобильську АЕС, що спричинило збільшення радіаційного фону та підняття радіоактивного пилу внаслідок переміщення російської військової техніки.

А вже у ніч на 4 березня російські окупанти здійснили напад на Запорізьку АЕС. В результаті обстрілів на одному з енергоблоків виникла пожежа, яку українським надзвичайникам вдалось ліквідувати.

Зараз ворог далі продовжує відкривати вогонь по території електростанції.

Чим це загрожує та як українцям діяти у випадку радіаційної аварії, читайте у матеріалі ІА «Вголос». 

ІА "Вголос": НОВИНИ