Просто зараз уся увага світу прикута до заяви Володимира Путіна щодо визнання незалежності самопроголошених «ЛНР» та «ДНР».

Хто засудив та хто підтримав рішення президента країни-агресора, читайте у матеріалі ІА «Вголос».

Підрив українського суверенітету та порушення міжнародного права

Рішення президента країни-окупанта про визнання незалежності маріонеткових утворень «ДНР» та «ЛНР» вже засудила низка держав. 

Загалом, у більшості з них підкреслили, що таке рішення Володимира Путіна насамперед спрямоване на підрив українського суверенітету та порушує міжнародне право.

Зокрема, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму твітері написала, що таке рішення є грубим порушенням Мінських домовленостей і територіальної ціліності України. 

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських домовленостей», – зазначила вона.  

Президент Європейської ради Шарль Мішель також підкреслив, що «ЄС та його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю в знак солідарності».

Рішення Росії визнати «ДНР» і «ЛНР» не визнали й в ООН. Так, в організації зазначили, що воно не відповідає Статуту ООН. Про це написав у своєму твітері офіційний представник генсекретаря Антоніу Гутерріша Стефан Дюжаррік.

«Генеральний секретар розглядає рішення Російської Федерації як порушення територіальної цілісності та суверенітету України, яке не відповідає принципам Статуту ООН», — підкреслив Дюжаррик.

Тим часом, Україна закликала ООН скликати засідання Ради Безпеки ООН. Відповідне звернення було передано в Радбез. Про це написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у своєму твітері. 

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, визнання Росією «Л/ДНР» ще більше підриває суверенітет і територіальну цілісність України та порушує Мінські домовленості.

«Я засуджую рішення Росії щодо визнання самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». Це ще більше підриває суверенітет та територіальну цілісність України, підриває зусилля щодо врегулювання конфлікту та порушує Мінські угоди, учасником яких є Росія», – заявив він.

Крім цього, Столтенберг додав, що Росія продовжує розпалювати конфлікт на сході України, надаючи фінансову та військову підтримку сепаратистам, та зазначив, що Москва намагається створити привід для чергового вторгнення в Україну.

У Білому домі зазначили, що в США на такий хід подій очікували. У пресслужбі Байдена наголосили, що незабаром буде підписано указ про заборону інвестицій, торгівлі та фінансування «ДНР» і «ЛНР».

Крім того, цей указ дозволить США вводити санкції проти всіх, хто працює в цих регіонах.

«Щоб бути зрозумілим: ці заходи є окремими від швидких і суворих економічних заходів, які ми готуємо в координації з союзниками та партнерами, якщо Росія буде далі вторгатися в Україну», – написала прес-секретар Білого дому Джен Псакі, передає CNN.

Рішення Путіна також засудив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс та закликав ЄС негайно ввести санкції проти Росії.

«Латвія засуджує цей акт агресії та закликає до жорсткої міжнародної відповіді. ЄС має негайно запровадити санкції», – написав він у своєму твітері.

Також у Латвії додали, що у вівторок 22 лютого поставлять до України протитанкові ракети Javelin.

До слова, президент Естонії Алар Каріс також не схвалив рішення президента РФ Володимира Путіна визнати промосковські республіки незалежними та наголосив, що Естонія підтримує Україну.

«Ми бачимо сплановану, навмисну ​​ескалацію з боку Росії. Незалежно від результату, послання не може бути зрозумілішим: нічому, що сказано російською державою, на жаль, не можна довіряти. Шлях до вільної, європейської України зрозумілий, і Естонія підтримує, якщо повністю #WeStandWithUkraine».

В іншому твіті він додав, що Естонія ніколи не погодиться з незаконним рішенням Росії визнати Донецьку та Луганську області, та підкреслив, що вони є міжнародно визнаною частиною України, як і Крим. 

До «жорсткої міжнародної реакції» на рішення президента країни-агресора закликав у своєму твітері й міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький ініціював термінове скликання Євроради та теж наголосив на терміновому накладенні на Росію санкцій. Про це він написав у своєму Твітері. 

“Рішення про визнання самопроголошених «республік» є остаточною відмовою від діалогу та грубим порушенням міжнародного права. Це акт агресії проти України, на який необхідно відповісти однозначно у вигляді негайних санкцій”, – наголосив Моравецький.

Ворожим рішення Росії щодо визнання незалежності «ЛНР» та «ДНР» назвав й міністр закордонних справ Королівства Данія Єппе Кофод. Він також закликав Росію припинити порушувати міжнародне право. 

За словами прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, визнання незалежності псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР» є відвертим порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. Також він зазначив, що це рішення свідчить про відмову Росії від Мінських домовленостей.

Міністерка закордонних справ Великобританії Ліз Трасс також відреагувала у своєму твітері. Вона написала, що визнання Росією ЛНР та ДНР демонструє грубе нехтування Росією зобов’язань за Мінськими угодами. 

"Цей крок являє собою подальшу атаку на суверенітет і територіальну цілісність України, сигналізує про припинення Мінського процесу і є порушенням Статуту ООН. Це демонструє рішення Росії обрати шлях конфронтації замість діалогу. Ми координуватимемо нашу відповідь з союзниками. Ми не дозволимо, щоб порушення Росією її міжнародних зобов’язань залишилося безкарним», – написала вона у своєму твіті.

У Міністерстві закордонних справ Литви також оприлюднили заяву про те, що визнання Росією «Л/ДНР» є «повною зневагою до міжнародного права і Статуту ООН».

«Росію треба визнати тим, чим вона є: державою, що перебуває за межами міжнародних правил і цивілізованих норм. Я й далі переконаний, що на такий шлях ескалації треба відповідати санкціями», – написав голова МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Про порушення Росією міжнародного права та порушення Мінських угод також наголосили в Німеччині, Італії, Фінляндії, Румунії, Франції, Нідерландії та Грузії. 

До слова, у Сербії зазначили, що те, що трапилось сьогодні, може повністю змінити міжнародний порядок, а в Грузії наголосили на тому, що  визнання Росією псевдореспублік є повторенням сценарію з Абхазією і Південною Осетією. 

Визнають рішення про «незалежность» псевдореспублік

Є й країни, які вже підтримали визнання Володиром Путіним промосковських псевдореспублік «ЛНР» та «ДНР». 

Зокрема, як пишуть росЗМІ з посиланням на заяву депутата госдуми Дмитрія Сабліна,  свою готовність визнати «ЛНР» та «ДНР» підтвердив президент Сирії Башар Асад. Сам депутат посилався на розмову з сирійським лідером. 

«Я говорив про ситуацію на Донбасі з президентом Сирії Башаром Асадом. Він сказав, що Сирія також буде готова визнати їх, як вона визнала Південну Осетію та Абхазію», – повідомив російський депутат.

Рішення Росії про визнання псевдореспублік також схвалила самопроголошена республіка Південна Осетія. Як заявив її президент Анаталій Бібілов, це є «запорукою припинення братовбивчого божевілля». 

Самопроголошена проросійська республіка Абхазія теж погодилась з рішенням президента РФ. Про це заявили у пресслужбі президента псевдореспубліки Аслана Бжанії.

«Вітаємо рішення президента Російської Федерації Володимира Путіна про визнання державного суверенітету та незалежності Донецької народної республіки та Луганської народної республіки. Рішення про визнання суверенітету Донецької народної республіки та Луганської народної республіки є справедливим, базується на адекватній оцінці геополітичної реальності, відповідає сучасним викликам та загрозам», – заявив Бжанія.

Також ЗМІ повідомляють, що рішення президента РФ підтримали хусити з Ємену.

ІА "Вголос": НОВИНИ