Обухівський суд Києва розглядає справу про крадіжку 2 мільйонів доларів з будинку в Козині ексголови Державної архітектурно-будівельної інспекції Олександра Рибака та його дружини.

Як повідомляє "Судовий репортер" з посиланням матеріали суду розгляд справи офіційно почався із кінця червня 2021 року.

Потерпілі заявили цивільні позови на суму 55 млн грн.

За версією потерпілого, у 2014 році у зв’язку з нестабільною ситуацією в Україні він зняв зі свого рахунку в «Укргазбанку» 1,5 млн доларів, які отримав від продажу нерухомості. Частину грошей витратив, а решту – 900 тисяч доларів вирішив зберігати в стелі господарського будинку — між лазнею та кімнатою відпочинку.

Рибак запросив майстра з робітниками, мовляв, треба виправити дефект на стелі. Поки робітники обідали, господар нібито поклав за стелю 900 тис. доларів у сміттєвих пакетах. Ще 1,1 млн доларів поклала його дружина — Ірина Фріденталь — донька впливового бізнесмена донецького походження Михайла Фріденталя.

Після обіду стелю зашили гіпсокартоном та наступного дня пофарбували.

1-10 липня 2014 року Рибак із сім’єю поїхав на відпочинок за межі Київської області, а господарство контролював домоправитель, який мав ключі від усіх будівель та кімнат. Після повернення господаря чоловік перестав виходити на роботу, пояснюючи, що перебуває у стані «запою».

Після звільнення колишній домоправитель вирушив на відпочинок до Об’єднаних Арабських Еміратів, почав багато подорожувати за кордоном, придбав новий автомобіль «Volkswagen», проте ніде офіційно не працював, а раніше скаржився на брак коштів.

Господар не цікавився схованкою до середини жовтня 2016 року, коли вирішив дістати гроші і покликав робітників. Стелю розшили, але грошей не було.

До маєтку викликали дві групи експертів, які встановили, що цілісність стелі була порушена приблизно у 2014 році. За словами експертів, стелю приміщення хтось повністю розбирав та потім назад зібрав, про що свідчить інша фарба та інші профілі, на яких кріпиться гіпсокартон.

У листопаді 2018 охоронець будинку був допитаний  і зізнався, що домоправитель вступив із ним у змову і попрохав відчинити будинок та не перешкоджати йому в реалізації злочинного наміру. Поки він начебто діставав гроші охоронець у дворі спостерігав, щоб ніхто не побачив, що відбувається.

Пізніше чоловік привіз йому пів мільйона доларів за мовчання.

Охоронець залишився працювати в будинку. Гроші почав витрачати, купивши квартиру в Обухові і земельну ділянку в Грузії, а також автомобіль і подарунки своїм родичам. 235 тисяч доларів він заховав у двох місцях, зокрема, в оглядовій ямі гаражу і на горищі будинку своєї матері. Потім він віддав ці гроші слідчим.

Підозру повідомили охоронцю і колишньому домоправителю.

Адвокат зазначала, що до кримінального провадження не було додано жодного доказу, що потерпілий або його дружина володіли такою сумою коштів.

З відкритих джерел відомо, що Олександр Рибак, уродженець Донецька, з березня 2010 року по січень 2011 був першим заступником начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції, а з 28.12.2010 по 19.03.2014 року обіймав посаду голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Олександр є сином Володимира Рибака, колишнього голови Верховної Ради.

У жовтні 2014 року Служба безпеки України повідомляла, що відкрито кримінальне провадження щодо виявленого протиправного механізму реєстрації дозвільних документів колишнім головою Державної архітектурно-будівельної інспекції України Рибаком О.В. та начальником інспекції в м. Києві Кучером С.М. з метою отримання протиправної вигоди в сумі понад $50 млн.

Як писав «Вголос», через рішення суду можуть бути перевибори мера та депутатів у Львові.

ІА "Вголос": НОВИНИ