Про це йдеться в заяві прес-служба ВО «Свобода».

Окрім очільника політсили, до головного слідчого управління прокуратури м.Києва було викликано ще чотирьох колишніх народних депутатів-свободівців: Ігоря Сабія, Юрія Сиротюка, Едуарда Леонова та Ігоря Швайку - екс-міністра аграрної політики. Допити трьох останніх завершилися оголошенням про підозру за ч.2. ст.294 Кримінального Кодексу України - участь у масових заворушеннях. Націоналістів призначили підозрюваними у скоєнні злочину та викликано на судові засідання, які все ж таки не відбулися. Серед доказів вини з боку свободівців - виключно свідчення міліціянтів, написані під копірку.

Усі справи було передано на розгляд до Печерського суду, розташованого за адресою: Хрещатик, 42А. Там попередньо й було призначено засідання, проте із зазначенням орієнтовного часу. Ігореві Швайці сказали з'явитися о 14:30, однак незабаром засідання таки перенесли на 11:00 понеділка, 7 вересня. Націоналіста судитиме суддя Волкова - та сама, яка відпустила «беркутівця», підозрюваного в розстрілах Небесної сотні.

Едуарда Леонова слідчий викликав на судове засідання на 17:30, куди він змушений був добиратися за 20 хвилин, попри передбачені законом щонайменше 3 години з часу виклику. Однак по приходу до суду - з'ясувалося, що на підозрюваного там ніхто не чекає. Охорона замкнула двері зсередини, визирнувши лише на кілька хвилин, аби повідомити, що в суді не передбачено жодного засідання. Едуардові Леонову також відмовили в проханні поставити підпис у журналі відвідувань, що би засвідчило про його явку на засідання. Водночас слідчий не відповідав на телефоні дзвінки екс-депутата. Свободівець викликав наряд міліціянтів, які склали протокол про недопущення підсудного на територію суду. Пробувши півтори години біля судової будівлі, націоналіст так і не зміг потрапити всередину. Ба більше, досі невідомо - є рішення про перенесення засідання чи його взагалі вирішили провести без обвинуваченого.

Юрієві Сиротюкові дали передбачені законом три години для збору речей. Після цього часу йому мали точно повідомити час та адресу суду: Гайцана, 4 чи Хрещатик, 42А. Очікуючи на виклик слідчого, заступник Голови ВО «Свобода», зібравши речі, відвідав спершу одну, а потім і иншу будівлю Печерського суду. Проте на націоналіста не чекали ні там, ні там, хоча, за словами слідчого, розгляд справи було призначено на сьогодні. «Я - не Аваков. У жіночій сукні втікати в Італію не збираюся», - зазначає націоналіст. З рештою, Юрієві Сиротюку таки повідомили, що розгляд справи призначено на 14:00 понеділка, 7 вересня. Суддя - та ж таки сумнозвісна Волкова.

Нагадаємо, що по завершенню допиту лідер «Свободи» Олег Тягнибок заявив, що запитання слідчих були упередженими та скидаються на політичне замовлення, а також повідомив, що наступний допит відбудеться 8 вересня. Дев'ятого ж вересня допитуватимуть Ігоря Сабія.

ІА "Вголос": НОВИНИ