Голова Київської міськдержадміністрації Віталій Кличко розпорядженням від 14 травня припинив Інституту хімії поверхні ім. О. О. Чуйка НАН України право постійного користування ділянкою на вул. Михайлівській, 10 у Шевченківському районі Києва.

Про це свідчать дані офіційного сайту КМДА, передають Наші гроші.

Йдеться про ділянку площею 0,11 га. Право Інституту хімії поверхонь на користування нею припиняється у зв’язку із набуттям права власності на нерухоме майно на ній компанією «ТТ Інвестментс».

Вказаним розпорядження ділянку віднесено до земель запасу житлової та громадської забудови. Раніше цільове призначення ділянки було: досліджень і розробок для реконструкції з приведенням до первинного вигляду будівель інституту з подальшою їх експлуатацією та обслуговуванням. Крім того, вказаним розпорядженням ділянку передано з державної до комунальної власності.

Нагадаємо, у 2004 році Інститут хімії поверхонь уклав договір з інвестором ТОВ «Агробудпереробка 1» щодо будівництва нежитлової будівлі. Фірма мала отримати 10% у новій будівлі. Втім, у 2013 році інвестор змінився – ним стало ТОВ «Смарт Інвест Холдинг», пов’язане з родиною екс-прем’єра-втікача Миколи Азарова. І за новою угодою інвестор набував у власність уже не 10%, а 100% будівлі.

На місці будівництва знаходилась аварійна будівля – це був житловий будинок кінця ХІХ ст. архітектора Миколи Казанського, де жив письменник Олександр Купрін. Будинок знесли у 2016 році.

ТОВ «ТТ Інвестментс» у 2016 році заснував австрієць Пауль Торстен. Він відомий як керівник фірми, підконтрольної сину екс-прем’єра Миколи Азарова та пов’язаної з олігархом-втікачем Сергієм Курченком. На нього також переписали фірми «Хендлінг Технік» і «Будгарант-2007» з азарівського кубла, а також харківську компанію «Альтеп», де його партнером є батько екс-нардепа-регіонала Євгена Мураєва. До слова, Мураєв за часів Януковича очолював Зміївську РДА на Харківщині.

Нинішніми власниками ТОВ «ТТ Інвестментс» є Сергій Пробилов (99%) з Харкова і кіпрська компанія «Доспун ЛТД» (1%). Кінцевими бенефіціарними власниками фірми вказані Арсен Місербієв з Білорусі та Сергій Пробилов.

Сергій Пробилов у 2017 році позичив нардепу від «Батьківщини» Андрію Кожем’якіну 8,88 млн грн. Раніше у 2007-2012 роках Пробилов був помічником іншого нардепа з фракції «Батьківщини» Віталія Данілова, який веде бізнес (ТОВ «Інвестор-Атіка») разом з Ігорем Котвіцьким, безпосереднім бізнес-партнером глави МВС Арсена Авакова, який раніше теж був нардепом від «Батьківщини».

Пробилов і Данілов є власниками ТОВ «Деосепт». До 2016 року співвласником цієї фірми був також чоловік лідери «Батьківщини» Юлії Тимошенко Олександр Тимошенко. У своїх деклараціях за 2015 і 2016 роки Тимошенко вказала власність і дохід чоловіка від «Деосепта».

Пробилов входить до керівних органів шведської компанії «Misen Energy AB», представляючи там інтереси її акціонера – «Blankbank Investment Ltd». «Misen Energy AB» через своє дочірнє підприємство «Misen Enterprises AB» володіють ТОВ «Карпатигаз» – найбільшим оператором спільної діяльності з державним підприємством ПАТ «Укргазвидобування».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ