«Це точно не була наша операція» - заявив голова держави в ефірі телеканалу «1+1» ще у червні цього року. Втім, як стверджує розслідування «Bellingcat», президент мав доступ до повного плану операцію, який був затверджений тодішнім міністром оборони України Андрієм Тараном.

Звіт розслідувачів констатує загальновідомий факт - якби операція українських спецслужб з захоплення вагнерівців завершилась б успішно, це могло б мати своїм наслідком відповідь від росіян та посилення напруження у комунікації з країною-агресором. Саме з цієї причини дозвіл на отримання операції військова розвідка мала отримати на найвищому рівні. 

Розслідувачі посилаються на власні джерела серед колишніх працівників військової розвідки України, які стверджують наступне - Володимир Зеленський дізнався про підготовку до операції ще 15 червня 2020 року, під час щотижневої президентської наради з керівництвом військової розвідки. 

Посилаючись на дані з розмови з колишніми працівниками української військової розвідки, Bellingcat стверджує, що Володимиру Зеленському доповіли про підготовку операції 15 червня 2020 року під час його щотижневої наради з керівництвом української розвідки. 26 червня новообраний президент сказав принципове «Так», і попросив конкретний план операції, який був остаточно затверджений 1 липня. 

Як вказано у звіті Bellingcat, надалі Володимир Зеленський регулярно отримав інформацію про підготовку до операції та проводив наради з цього приводу. Цікава доля тих, хто йому цю інформацію надавав. 

Розслідувачі називають двох високопоставлених офіцерів спецслужб, що інформували чинного Верховного головнокомандувача про стан операції «Авеню», метою якою був арешт російських найманців з ПВК «Вагнер», яких звинувачують у військових злочинах на Донбасі. Це були тодішній начальник Головного управління розвідки Міноборони генерал-полковник Василь Бурба та колишній перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький. 

Василя Бурбу звільнили з посади 5 серпня 2020 року, одразу після провалу спецоперації. За однією з версій, поширених у ЗМІ, звільнення відбулося після того, як він вимагав розібратися у причинах зриву «Вагнергейту» і, зокрема, перевірити посадовців з офісу президента на детекторі брехні.

Баранецького звільнили 26 липня цього року.

ІА "Вголос": НОВИНИ