Закони, написані в мирний час, не можуть застосовуватися бездумно в часи війни.

Про це сьогодні, 13 вересня, заявив львівський волонтер, керівник благодійної організації «Львівський лицар» Андрій Салюк, коментуючи ситуацію з кримінальними переслідуваннями волонтерів, які допомагають українським військовослужбовцям.

За його словами, він дуже здивувався, коли дізнався, що саме волонтерів звинувачують в тому, що вони заважають перемозі.

«Виявляється, ми є корінь зла, який не дає перемогти українській армії», - іронізує Андрій Салюк.

Він зауважив, що правоохоронці, закидаючи волонтерам порушення закону, не зважають, що цей закон був написаний в мирний час та не враховують, що під час війни вимоги є інакшими.

Як приклад волонтер наводить знешкодження партизанами в Херсонській області колаборанта, який працював на окупаційну владу.

«Кожен з нас сказав: це – правильно, так має бути з кожним запроданцем. Але закон каже, що громадяни України вбили громадянина України. І за це вони повинні понести кримінальну відповідальність. Бо так нгаписано у довоєнному законодавстві», - зауважив волонтер.

Андрій Салюк каже, що волонтерів намагаються запхати в прокрустове ложе законодавства, яке написане до 2014 року. Так, від волонтерів, які постачають українських воїнів автомобілями, тепловізорами, дронами, ліками та іншими потрібними речами, вимагають мати всі акти прийому-передачі та інші папери, про які пишуть у законах, створених до війни, тобто 2014 року.

Він нагадав, що чинне законодавство передбачає, що акт прийому-передачі має підписати комісія в складі командувача бригадою, начальника фінвідділу та трьох членів комісії. Насправді ж, коли потрібну допомогу волонтери привозять на передову, то підписати може в цей момент хіба що особа, якій в руки передали той тепловізор чи автомобіль.

То ж через кримінальні переслідування волонтерів правоохоронними органами, волонтери, які не можуть отримати всі необхідні підписи та папери, просто призупинили допомогу українським бійцям.

«Що відбувається зараз. Дзвонить до мене хтось з війська і каже: «Я собі купив був тепловізор, але був обстріл і він вийшов з ладу. Зможете нам новий надіслати?». А я кажу: «Акт прийому-передачі зможеш підготувати?». І пояснюю який треба. Він, звичайно, не може. На цьому наша розмова завершується. І боєць після такого думає: «Сволота ви, сидите в тилу, маєте світло, воду і не хочете допомогти нам вижити», - говорить Андрій Салюк.

І пропонує правоохоронним органом порахувати втрати від того, що волонтери зараз, замість того аби допомагати,  панічно шукають довідки, які допоможуть їм не підпасти під кримінальну відповідальність.

«Хто від цього виграв? Ворог», - резюмує волонтер.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», нещодавно у помешканні львівського волонтера Святослава Літинського відбулися незрозумілі обшуки. Під час обшуків правоохоронці налякали малолітніх дітей та дружину волонтера. А також вилучили 15 тисяч гривень. Згодом стало відомо, що львів'янин є свідком у одній кримінальній справі, отже обшуки у нього проводити не мали право. 

Читайте також у «Вголосі» розмову з львівським бійцем, який зізнається, що 80 відсотків того, що підрозділ отримав, їм надали волонтери.

ІА "Вголос": НОВИНИ