У Львові відбуваються обшуки у помешканні відомого львівського волонтера та мовного захисника Святослава Літинського.

Про це він повідомив на своїй сторінці у соцмережі.

За його словами, сьогодні удосвіта до нього прийшла поліція і повідомила, що йому принесли повістку. Проте коли він відчинив двері, то з'ясувалося, що це ухвала суду про обшук. Дозвіль на обшуки у волонтера надав Голосіївський суд Києва.

 

У соцмережі активно обговорюють цю подію та згадують методи радянської НКВД у 1937 році. 

Сам Святослав Літинський нещодавно оприлюднив дані з львівської митниці, за якими за один тиждень липня в Україну волонтери ввезли 1135 авто для українських захисників. А вже за тиждень у серпні - 931.

Таке зменшення ввозу автомобілів він пояснив переслідуванням волонтерів поліцією та СБУ.

Нещодавно Святослав Літинський, який купує автомобілі для українських бійців за власні кошти та кошти. які йому довіряють небайдужі українці, описав схему, за якою він працює:

 
Деталі
Наталя з Німеччини узгодила зі мною, яке авто потрібно (дизель, 4х4), та купила його, заклавши свої кошти.
Фінансова частина
Багато людей переказали мені гроші (грн).
Перерахував частинку Миколі на українську картку (грн), Микола переказав (євро) з європейського рахунку на рахунок Наталі в Німеччині.
Переказав (грн) родині Наталі в Україні на українську картку.
В Ірландію переказав (грн) знайомим – Галині та її чоловіку на українські картки, зняли в банкоматах (євро) та переказали (євро) на рахунок Наталі в Німеччині.
Святослав зробив доброчинний внесок (євро) напряму на рахунок Наталі в Німеччині.
Олександр зробив доброчинний внесок (євро) напряму на рахунок Наталі в Німеччині.
Надлишок коштів Наталя перекинула Віталію в іншій стороні Німеччини, за них потім купили інше авто.
Логістика
Автомобіль Наталя передала Віктору, який перегнав з-під Дюссельдорфа до Кракова (1093 кілометри).
Орест взяв в Кракові та довіз до польсько-українського кордону (305 кілометрів).
Я забрав з кордону.
Авто було в доброму стані, і ми його напряму передали в армію, без СТО.
Це була нескладна схема, оскільки ми не залучали Paypal та revolut, не описано ремонт, листи та акти від ЗСУ, проблеми в дорозі, експортні декларації…
 
Як видно, в цих схемах не залучено жодної копійки від держави. То ж, здавалося б, правоохоронним органам нема чим перейматися. 
 

 
Проте кілька днів тому волонтер на своїй сторінці пожартував і запропонував  правоохоронцям розслідувати кілька «злочинів», здійснених волонтерами.
 
  • 1. Перевірити, чи дрони на передовій поставлено на облік та сертифіковано. І планшети для артилерії. Операторів несертифікованих дронів та планшетів варто оштрафувати. Їхніх безпосередніх керівників посадити.
  • 2. Перевірити чи сертифікована вся комп'ютерна техніка, яку використовують у ЗСУ. На 90% це техніка передана волонтерами, отже без сертифікатів! (це не перебільшення, СБУ вже за це пробує притягати до відповідальності військових).
  • 3. Люди, які ввозять професійні рації не мають ліцензій на ввезення криптографічного обладнання. Їх би посадити.
  • 4. Люди, які ввозять якісні тепловізори, провозять їх ховаючи від митниці, бо це обладнання подвійного призначення. Їх би варто теж посадити.
  • 5. Люди, які ввозять автомобілі для армії - їх легко садити, якщо вони хоч частину коштів витратили за цей автомобіль не зі своїх особистих грошей. Тут легко приліпити або продаж гумдопомоги або нецільове використання благодійних пожертв (Цей пункт теж вже реалізовується, зокрема у Львові, дякую поліції)
 
А вже сьогодні зранку, Святослав Літинський повідомив, що поліція уважно прочитала його допис і навідалася до нього. 
 
Також правоохоронці прийшли до хати бабусі й дідуся Назарія Островського в Бродах, в якому зараз мешкають переселенці з Донецька. Та додатково провели обшуки у недобудованому будинку волонтера коло Львова. Причину обшуків, за його словами, пояснили несплатою за електроенергію.  
 
На цей момент також відомо, що дружину Святослава Літинського Ярославу забрала «швидка» до лікарні. У неї не витримало серце. 
 
«Вголос» стежитиме про перебіг подій та сповіщатиме своїх читачів про них.
 
Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», минулого року росія визнала одним зі своїх ворогів львів'янина Святослава Літинського. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ