Про це повідомляє власкор «Вголосу».

У відповіді йдеться про те, що на відстані 3-х кілометрів від села Мовчанів приблизно із кінця 1980-х років продовжує існувати вивільнений та техногенно-небезпечний військовий об'єкт (залишки 4-х шахт для базування балістичних ракет, підземного 3-х поверхового командного пункту тощо), який ніхто не охороняє.

Свого часу об'єкт був залишила охорона радянської армії та нікому не передала. Збройні Сили України також не здійснили такої процедури передачі. Під видобутку металобрухту з об'єкту у підземеллях  загинуло декілька осіб. Такі обставини спонукали місцеву владу та громаду, а також керівництво облдержадміністрації до безперервного пошуку механізму та способу зазначений об'єкт ліквідувати, а місцевість рекультивувати.

«ОДА звернулась до Державної служби України з надзвичайних ситуацій з проханням та вимогою ініціювати виділення урядом у рамках Програми з державного бюджету передбачених нею коштів у розмірі 2,3 млн гривень, або в межах чинного законодавства розгорнути діяльність з пошуку зацікавлених спеціалізованих організацій, які на певних договірних умовах за позабюджетні кошти будуть готові здійснити необхідні заходи з остаточної ліквідації небезпечного об'єкта», – зазначив голова ОДА Володимир Гунчик.

Своєю чергою, управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області також відреагувало на запит Романа Карпюка. Його начальник Володимир Грушовінчук повідомив, що у 2013-2017 роках з державного бюджету кошти на ліквідації колишніх установок для балістичних ракет не виділялись.

«Для укладення відповідного договору із демонтажу колишніх шахтних пускових установок балістичних ракет, заявнику запропоновано звернутись до місцевих органів влади, які є розпорядниками цього майна, оскільки об'єкт розташований на їх територіях», – повідомив Володимир Грушовінчук.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ