Користувачі Facebook вже кілька місяців поспіль просять правоохоронців звернути увагу на групу «Адреси доброти», учасники якої, прикриваючись допомогою безпритульним собакам, публікують відверті заклики їх убивати.

«Вголос» вирішив розібратися, хто стоїть за цією групою догхантерів і чому контент, який ці люди публікують, пропагує жорстоке поводження з тваринами.

Приховане зло

Група «Адреси доброти» з'явилась у соціальній мережі ще в листопаді 2021 року. Станом на зараз у ній всього 190 учасників. Здавалось би, не так вже й багато. Утім вона є відкритою і дописи про нібито допомогу собакам поширюються у ній блискавично швидко.

Засновники та адміністратори групи, серед яких, до слова, можна побачити й відомого київського догхантера Олексія Святогора, називають себе «справжніми волонтерами» та «групою однодумців, які хочуть допомогти песикам». За їхніми словами, «Адреси доброти» була створена, аби люди писали точні адреси братів наших менших, які потребують захисту, лікування та їжі. 

З огляду на це, деякі волонтери, небайдужі до долі безпритульних тварин, не аналізують, що це за група, та надсилають туди їхнє місцезнаходження, сподіваючись на допомогу.  В результаті, вони ненавмисно допомагають засновникам групи здійснювати свої жорстокі наміри стосовно тварин.

Як зауважують деякі користувачі соцмереж, під маскою зоозахисників тут ховаються жорстокі живодери, які отримують чи поширюють адреси з тваринами, щоб потім їх знайти та вбити. 

Скріншот допису у групі "Адреси доброти"

Скріншот допису у групі "Адреси доброти"

«Адреси доброти" — це група догханерів і живодерів, які знущаються з тварин», — пишуть у групі користувачі соцмереж. 

Догхантер Святогор і його друзі

І справді, якщо переглянути, який зміст поширюється у групі, наміри цих «зоозахисників» видно навіть неозброєним оком. Зокрема, один із активних коментаторів групи з ніком Leroy Buttler, сторінка у Facebook якого явно більше схожа на фейк, називає безпритульних собак «бродячим шавлом», «зграєю бродла», «безпородним тваридлом», а волонтерів — «псіноспасючками». 

«Прошу активніше ділитись адресами, де знаходиться бродяче шавло, щоб його якомога швидше можна було підгодувати і прилаштувати», — публікує він. 

Також чоловік закликає учасників групи відправити чотирилапих «на веселку» та в «найкращі сім'ї Норвегії на особисті шкіряні диванчики».  

"Справжній волонтер — це не той, що жебрає кошти у ФБ , не той, що тримає по п'ять штук бродла у смердючих клітках, називаючи це притулком, не той, що годує риганиною на смітниках і тд... Справжній волонтер — це той, хто припиняє страждання невинних тварин. Стань справжнім Волонтером — відправ бродло на веселку, дикі собаки заслуговують на краще!» — пише ще один догхантер

Та чи не найбільше уваги привертають на себе дописи та коментарі Олексія Святогора — відомого київського догхантера, який, за словами волонтерів, вбив сотні собак у столиці, але так і не був притягнутий до кримінальної відповідальності. 

Олексій Святогор, фото з сторінки у Facebook

Про те, що ця група — саме його рук справа, свідчить не лише наявність його сторінки серед адміністраторів, а й дописи інших учасників, які називають його «нашим дорогим ватажком Олексієм Анатолійовичем». 

«Роблю публікацію на прохання нашого дорогого ватажка Олексія Анатолійовича, його хвилює доля песика, що страждає від людської жорстокості, викинутого злими людьми на станції метро Теремки (вихід, якщо заїжджати до Києва з боку Василькова)... Песик страждає, сидить голодний і холодний біля дверей, його можуть дверима вдарити, протягом продути, наступити або він може зайти в метро, впасти на рейки або випадково поїхати на метро в невідомому напрямку, і господарі, що люблять, або хто його надивився, можуть його втратити. Песику потрібна допомога», — пише ще одна активна коментаторка групи Олена Денісова. 

Якщо не знати, хто курує цю групу, і не читати, що у ній публікують, дещо справді може здатись як заклик до допомоги. Утім насправді за всім цим ховається сарказм, насмішки з тварин і натяки волонтерам, що скоро на чотирилапих чекає жорстока розправа. 

Крім того, у групі активно поширюють «поради», які можуть стати смертельними для собак. Зокрема, догхантери пропонують наливати собакам у воду антифриз та очисний засіб для унітазу. 
 
«Прийшла зима, температура повітря впала до мінусової, відповідно, вода при такій температурі замерзає. Но ми ж не хочемо залишити бєдось без води. Для того, щоб вода не замерзала, необхідно до води додавати антифриз, це перевірений спосіб, працює так само як пігулки від сильного кашлю. Але антифриз має бути прозорим, розовим (розовий сніг). Таку чарівну воду розставляємо біля автоматів та у місцях підкормки. Ми творим Добро», — пише ще один коментатор групи «Адреси доброти».
Та навіть здають «своїх», розповідаючи про діяльність власної «волонтерки» під прикриттям, яка підгодовує собак їжею з отрутою. 
 
«Наша волонтерка під прикриттям. Добра жінка, годує собачок смаколиками перед тим, як песики весело побіжать по веселці», — пишуть у групі. 
Нагадаємо, проти киянина Олексія Святогора, який, ймовірно, є засновником групи «Адреси доброти», було відкрито кримінальну справу ще у 2018 році. Низка зоозахисників стверджувала, що він вбив близько 500 безпритульних тварин. 
 
Утім його затримали не за жорстоке поводження з тваринами, а за поширення інформації про це. Святогору загрожувало до 5 років позбавлення волі за ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості (ч. 2 ст. 300, ч. 3 ст. 300 ККУ).

Спочатку його тримали під вартою, згодом Апеляційний суд міста Києва як запобіжний захід обрав для нього домашній арешт.

А вже 18 січня 2021 року Шевченківський райсуд міста Києва повністю виправдав злочинця «у зв’язку з недоведеністю в діях обвинуваченого складу кримінального правопорушення». У той же час, апеляційний суд залишив це рішення чинним.

Наголосимо, що навмисне отруєння тварин закон України класифікує як жорстоке поводження з тваринами, а отже, за це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. 

Відповідно до статті 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення, жорстоке поводження з тваринами, а саме — знущання з тварини, у тому числі безпритульних, що спричинило їхні муки, завдало їм фізичного болю, страждань, зокрема спричинило тілесні ушкодження, каліцтво чи загибель, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення тварин напризволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, є підставою для накладення штрафу у розмірі від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо злочин доведено за статею 299 Кримінального кодексу України, то за жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганду, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій, обвинувачуваному загрожує арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Також читайте на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ