Одеський апеляційний суд вперше в історії нашої країни до реального терміну засудив програміста в зв'язку з його професійною діяльністю.

Засуджений чоловік брав участь в розробці сайту для норвезької компанії Visum Service AS, яка надає послуги з оформлення віз, повідомляє Думська.

Апеляційний суд змінив вирок Приморського районного суду Одеси, винесений 8 травня 2018 року щодо місцевого жителя Олександра Петрова. Чоловіка засудили за несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку.

Перша інстанція засудила одесита до трьох років позбавлення волі, звільнивши від покарання з річним випробувальним терміном. Апеляція, задовольнивши скаргу представника потерпілої сторони, зробила покарання реальним – без застосування 75-ї статті КК. Підсудного взяли під варту в залі суду. Після відбуття терміну він не зможе протягом року працювати програмістом.

«Обвинувачений не проявив щирого каяття, не визнав себе винним, не відшкодував завдані збитки навіть частково, не сприяв розкриттю злочину, а навпаки, всіляко затягував судовий розгляд справи, що виключає використання статті 75 КК України», – наголошується у вироку Одеського апеляційного суду.

Справа розглядалася довгих вісім років.

У 2011 році Visum Service AS замовила інший норвезької компанії під назвою Cloud Consulting AS створення спеціалізованого сайту. Договір уклали на 300 тисяч євро. Cloud Consulting AS знайшла субпідрядника в Україні – фірму «Європейська агенція високих технологій». Групу, що займається в ній розробкою продукту, очолив Олександр Петров.

Коли сайт був готовий на 95%, замовник запропонував Петрову за 5 тисяч євро закінчити роботу самостійно, після чого видалити програмний код із серверів корпоративної мережі ЄАВТ і Cloud Consulting AS. Своїми діями зловмисник завдав замовнику збитків у розмірі 4,5 млн грн.

Матеріали справи будуть передані до Королівства Норвегія, де їм дадуть правову оцінку вже місцеві правоохоронці.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ