Унаслідок протистояння з «тітушками» багато полтавців отримали травми. У двох активістів ‒ переломи рук. Ще у двох ‒ ножові поранення, один із травмованих перебуває в реанімації.

Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Слід зазначити, що ситуація в Полтаві загострилася через незаконні дії забудовників, які фактично привласнили газетну арку та перекрили громаді прохід, встановивши там ворота. Місцеві активісти, в тому числі представники ВО «Свободи», двічі проводили акції прямої дії та зносили браму. У підсумку 3 квітня вхід до арки фактично забронювали ‒ його заварили металом, залишивши лишень своєрідні бійниці. Виконували це представники охоронної фірми «Скорпіон 2016», яких спеціально привезли з Кременчука.

За два дні, 5 квітня, люди вийшли на чергову акцію протесту. Мешканці будинку, в якому розташована арка, з вікон викидали дроти, аби протестувальники могли підключити болгарки. Врешті-решт акція переросла в силове протистояння. На активістів із бійниць полився перцевий газ та бензин. З-за брами цими рідинами активістів труїли люди в протигазах.

Декілька молодиків, одягнених у спортивний одяг, напали на мітингувальників. Частина з нападників мала бронежилети, шоломи та «беркутівські» кийки. В сутичках у хід ішли палиці, каміння, ножі. Під час сутички, що зчинилася між протестувальниками та «тітушками» останні навіть вдалися до нападів на поліціянтів, які намагалися припинити бійку. Одного з правоохоронців було травмовано ‒ його на швидкій доправили в лікарню.

Зрештою полтавцям, яких надвечір зібралося до півтисячі, вдалося взяти гору та прогнати найманців забудовників. Багато активістів, які зазнали травм, перебувають у лікарні, один із них ‒ у реанімації із чотирма наскрізними ножовими пораненнями. Серед травмованих, зокрема, керівник Полтавської обласної організації ВГО «Сокіл», депутат Шевченківської районної в місті ради Георгій Сьомін. За повідомленням медиків, по допомогу, окрім осіб, котрі отримали ножові поранення та переломи, звернулося багато постраждалих із опіками від газу та забоями від ударів палицями по голові.

Голова Полтавської міської організації ВО «Свобода» Юліан Матвійчук зазначає, що йому за боротьбу стосовно газетної арки ще раніше погрожували кримінальним переслідуванням та фізичною розправою. Саму ж ситуацію називає бажанням забудовників показати себе повноправними господарями міста.

«Полтава потерпає від дій забудовників на чолі з депутаткою обласної ради від БПП Іриною Степаненко. Вони завдяки незаконним рішенням міської ради чинять свавілля, забудовуючи навіть історичні зони, й хочуть показати, що вони тут хазяї, а громада ‒ ніщо. Але нині ми їм показали зовсім протилежне ‒ саме громада є господарем міста. Бунти ж у Полтаві закінчаться після того, коли буде ухвалено мораторій на встановлення МАФів та присічеться свавілля будівельної мафії», ‒ наголосив націоналіст.

 

Нагадаємо, як писав «Вголос»,  увечері 5 квітня 2017 року в Полтаві сталися масові сутички між привезеними з Кременчука «тітушками» та місцевими активістами. Унаслідок сутичок багато полтавців зазнало травм. У двох активістів – переломи рук. Ще у двох – ножові поранення, один із травмованих перебуває в реанімації.

 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ