Російська Федерація вранці 11 квітня завдала удару по Трипільській ТЕС найновішою крилатою ракетою Х-69. Про це свідчать виявлені уламки.

Про це повідомляє  Defense Express.

За отриманою інформацією, дальність пуску російських ракет складає близько 400 кілометрів. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 у 300 км, як чергової ітерації Х-59МК2.

Це вже не перше використання даної ракети для удару по Україні.

У лютому цього року вже згадувалось, що РФ почала ними бити по Україні, а поодинокі випадки використання були ще у 2023 році.

Пізніше ця неофіційна інформація була підтверджена завдяки публікації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) про дослідження уламків Х-69.

Варто зауважити, що Х-69 є російською дозвуковою крилатою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запускають з літаків Су-34 та Су-35. При цьому саме вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57.

Наявні до сьогодні дані про ракету свідчили про дальність до 290 км, однак на практиці вона виявилась більшою. Вага бойової частини декларувалась у межах 310 кілограмів.

Система наведення ракети, за деклараціями аналогічна, як і Х-101 - супутникова навігація з завадозахищеними антенами «Комета-М», а також інерціальна. Її головна особливість - можливість наднизького польоту на висоті у 20 метрів, що нижче за можливості Х-101.

Цікаве і те, що хоча ракета дозвукова та має меншу бойову частину ніж «гіперзвуковий» Х-47М2 «Кинжал», але використанням саме її для удару по Трипільській ТЕС можна вважати гіршою ситуацією.

ІА "Вголос": НОВИНИ