З нагоди Дня Конституції Президент Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» трьом ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Про це повідомляє ОПУ.

Відповідно до указу № 468/2019, найвищої державної нагороди за героїзм і самовіддані дії при ліквідації аварії були удостоєні старший інженер-механік реакторного цеху ДП «Чорнобильська АЕС» в 1983-1989 роках Олексій Ананенко, старший інженер турбінного цеху атомної електростанції 1986 року Валерій Беспалов і начальник зміни цього ж підприємства в 1976-2005 роках Борис Баранов (посмертно). Зазначається, що ці люди, ризикуючи життям, запобігли можливому другому, катастрофічнішому, вибуху на ЧАЕС. «Олексій Ананенко, Валерій Беспалов і Борис Баранов спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, в результаті чого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух», – повідомляє прес-служба президента.

Як писав «Вголос», також боєць ЗСУ за героїчний вчинок отримав від Зеленського звання «Героя України» посмертно.

Окрім цього, Президент України Володимир Зеленський посмертно нагородив орденом «За мужність» ІІІ ступеня народного депутата Дмитра Тимчука.

ІА "Вголос": НОВИНИ