Про це повідомляє «Інтерфакс».

За даними видання, бойове чергування посиленими батареями несе дивізіон берегового ракетного комплексу «Бастіон» на острові Ітуруп і дивізіон берегового ракетного комплексу «Бал» на острові Кунашир.

«На сьогоднішній день з'єднання готується до чергових стрільб береговим ракетним комплексом «Бастіон», – зазначає видання.

Острова Кунашир й Ітуруп входять в групу чотирьох південних островів Курильської гряди, територіальну приналежність яких оспорює Японія.

Напередодні стало відомо, що ракетний комплекс «Бастіон» розгорнуть в Калінінградській області.

Про плани розмістити на Курилах новітні берегові ракетні комплекси раніше говорило керівництво військового відомства.

У березні військовий експерт, колишній начальник головного штабу ВМФ РФ адмірал Віктор Кравченко, коментуючи ці плани, відзначав, що розміщення «Балу» і «Бастіону» дозволить зміцнити кордони РФ в районі Курил.

«Ракетні комплекси – це, перш за все, протидесантна оборона, захист від кораблів, авіаносців, які можуть підійти на дальність дії авіації», – сказав тоді Кравченко.

Рухомий береговий ракетний комплекс «Бастіон» з уніфікованою надзвуковою самонавідною протикорабельною ракетою «Онікс» розроблений і виробляється в НВО машинобудування (Реутов, Московська область, входить в корпорацію «Тактичне ракетне озброєння»). Комплекс «Бастіон» призначений для захисту морського узбережжя протяжністю понад 600 км і поразки надводних кораблів різних класів і типів, що діють у складі десантних з'єднань, конвоїв, корабельних і авіаносних ударних груп, а також одиночних кораблів і наземних радіоконтрастних цілей в умовах інтенсивної вогневої і радіоелектронної протидії.

Боєкомплект одного комплексу може включати до 36 ракет. Ракета має загоризонтну дальність стрільби.

Комплекс «Бал» прийнятий на озброєння в 2008 році. Включений до складу сил берегової оборони, призначений для захисту територіальних вод, військово-морських баз, прибережних об'єктів інфраструктури і для противодесантної оборони узбережжя. «Бал» оснащується протикорабельною ракетою Х-35 (3М24). Дальність ураження – 120 км з ракетою Х-35Е і з ракетою Х-35У – 260 км.

ІА "Вголос": НОВИНИ