Причиною отруєння 50 школярів у одеській шкільній їдальні виявився сальмонельоз. Дітей госпіталізували 15-19 вересня.

Про це повідомляє Главком.

«Ми отримали висновок лабораторних досліджень. У частини дітей виявлено сальмонельоз. Але в змивах, взятих з робочих поверхонь в закладі освіти, інфекції не знайдено. І в продуктах, які взяли на аналіз, її теж немає. Здоровими визнані співробітники харчоблоку», - заявила директор департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич.

За її словами, залишається єдина версія отруєння - збудник був безпосередньо в тій їжі, яку діти вживали саме в день отруєння. Буйневич припускає, що, можливо, була порушена технологія приготування їжі, термічна обробка тощо.

Повідомляється, що медичні книжки в усіх співробітників харчоблоку в порядку, всі проходили відповідні медичні перевірки, а харчоблок зараз безпечний.

В одеській мерії чекають висновку Держспоживслужби про те, що в ньому можна готувати їжу.

Буйневич визнала, що на харчоблоці було виявлено прострочені продукти. При цьому фахівці не можуть стверджувати, що саме ці продукти використовувалися для дітей.

Чиновниця підкреслила, що прострочена продукція не повинна бути на харчоблоці, в зв'язку з чим договір з постачальником розірвано. За її словами, поставка продукції супроводжувалася відповідними сертифікатами якості. Справжні вони чи ні, а також інші нюанси мають з'ясувати співробітники правоохоронних органів.

Як писав «Вголос», трьох дітей на Львівщині госпіталізували через розпорошення сльозогінного газу в гімназії.

ІА "Вголос": НОВИНИ