Про недитячі експерименти над школярами окупованої частини Донбасу йдеться в ексклюзивному дослідженні «Донбас.Реалії».

«Допоможи саперові Дімі обійти всі ворожі міни, всі перепони подолати і в гості до бабусі встигнути» – це гра-лабіринт в стилі «мілітарі» з дитячого журналу «Ввічливі чоловічки», виданого в окупованому Луганську. Екземпляр вже колекційний, бо всього вийшло два номери. Але ідеї, викладені тут, квітнуть і дають плоди.

«Ви бачите Порошенка у вигляді свині, Яценюка – у вигляді кролика і Туричнова в образі якогось напів-вампіра чи напів-дракона. Таким чином формується розуміння: хто поганий в цій ситуації. Тут розповідають погано чомусь про таку рослину, як «укроп». Виявляється, що це дуже зла рослина. Ну і хороші хлопчики, які борються», – аналізує зміст журналу політтехнолог Денис Богуш.

Грамотні політтехнології – для найменших. Одна з історій дитячого журналу про те, як «різносеки» крали чорне золото за наказом злого «свина», а всю долину засадили «злим укропом». Але дівчинка-Пісенька з друзями Правдіком і Луганчиком разом з «ввічливими чоловічками» перетворили долину в котел і зварили злий «укроп».

«Якщо їх правильно готувати, з них можна зробити і терористів, як «Ісламська держава», наприклад. Так само ми бачимо тих дітей зараз так виховують, а потім їх вчитимуть, як підірвати міст або як вбити «укропа». Відповідно, ми будемо бачити це в реальних ситуаціях і з цими людьми буде складно», – розповідає Денис Богуш.

На звичайних уроках теж не обходиться без пропаганди. Для цього навіть надрукували спеціальні книжки, де ледь не на кожній сторінці зображені портрети бойовиків.

Для школярів старшого віку у школах запровадили факультативи – практичні заняття з розбирання та збирання зброї. На літніх канікулах підлітки відправляються на лінію розмежування. І там беруть до рук вже не іграшкову, а справжню зброю.

Втім, на жаль чинити опір нав’язаній ідеології діти не можуть, тому що дорослі не залишили їм вибору.

 

 

 «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ