У Верховній раді 13 жовтня зареєстровано проект Закону №4213 «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух», яким МВС хоче віддати приватним компаніям функцію видачі номерних знаків для транспортних засобів.

Як пишуть Наші гроші, згідно із пояснювальною запискою, проект розроблено для впорядкування процедури присвоєння та виготовлення номерних знаків, а також ведення обліку суб’єктів господарювання, які їх виготовляють.

За законопроєктом, власники зможуть купити присвоєні під час державної реєстрації (перереєстрації) номерні знаки у компаній-виробників. МВС, в свою чергу, буде вести облік таких компаній.

МВС вважає, що ці зміни вирішать основну проблему – громіздку та економічно невигідну процедуру закупівлі номерних знаків, що не раз вже викликала нарікання щодо її корупційності та оскаржувалась як до тендерної колегії АМКУ, так і до суду. Крім цього, громадяни зможуть вільно обрати як продавця, так і сам номерний знак. В Міністерстві переконані, що для видачі номерних знаків держава витрачає з  бюджету більшу суму коштів, ніж коштує сам номерний знак.

До переваг законопроєкту МВС також записало розвиток малого бізнесу, економію державних коштів та спрощення процедури видачі номерних знаків.

Проаналізувавши законопроєкт, ми не знайшли там вимоги до компаній, що зможуть займатись такою діяльністю, та норми, що регулювали б процес їх виготовлення та видачі. Такий порядок в подальшому за проєктом має затвердити Кабінет Міністрів.

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Головного сервісного центру МВС, послуга реєстрації/перереєстрації ТЗ зараз коштує автовласнику 590 гривень, в тому числі, номерний знак – 178,20 грн. Скільки буде коштувати  така послуга після прийняття змін парламентом – законопроєкт відповіді не дає. При цьому в проєкті закону не зазначається, що ціна номерних знаків буде регулюватись державою. Отже, скоріш за все сам знак буде коштувати стільки, скільки компанії-виробники за нього будуть просити.

З прийняттям змін експерти очікують зростання цін на номерні знаки та впевнені, що навіть якщо держава і зекономить гроші, то автовласниками навпаки доведеться платити більше. Прогнозують підняття ціни в п’ять разів, базуючись на тому, що сьогодні комплект дублікатів «ділками-приватниками» пропонується за 500 грн, що в 5 разів перевищує вартість у державному сервісному центрі.

Зі свого боку, можемо сказати, що вартість номерного знаку, як і будь-якого іншого товару, залежатиме від собівартості його виготовлення та продажу, а також від рівня конкуренції на ринку. Якщо урядом не будуть встановлені завищені бар’єри для входу компаній на ринок або прогалини для запуску схем з патентуванням одним з операторів зразків/стандартів/технічних умов номерних знаків, то конкуренція має «вирівняти» ціну та через короткий проміжок часу вона зупиниться на справедливій позначці.

Відповідно до даних Рrozorro, в 2017-2020 роках для Головного сервісного центру МВС виготовляли номерні знаки три компанії: ДП «Завод Динамо-Сілейр», ТОВ «Автомотознак» та ТОВ «Світлофор».  Загальна сума укладених договорів – 604 млн грн. При цьому тендерні умови, за якими здійснювались такі закупівлі, часто оскаржувались до тендерної колегії АМКУ. Основним скаржником було ПП «Автовін». Підприємство не виготовляло в минулому номерні знаки у кількості та на суму, що вимагалась умовами тендеру. Та посилалось на те, що такий досвід мали виключно дві компанії: ТОВ «Світлофор» та ДП «Завод «Динамо – Сілейр». І саме ці дві компанії останні роки розігрували між собою контракти з мінімальною конкуренцією.

Отже, у випадку усунення тендерних процедур та надання споживачам права напряму купувати знаки напряму у виробників, держава зекономить кошти на корупційних ризиках, що несе зазвичай її посередництво між громадянином та бізнесом в товарно-грошових відносинах.

Крім цього ми можемо забути про вже традиційні проблеми з дефіцитом знаків через затягування тендерних процедур. Також, громадяни зможуть отримувати знаки швидше, не чекаючи доки їх відправлять з центру, а МВС зекономить на витратах на склади для їх зберігання. Пощастить і власникам авто з нестандартним кріпленням знаків, що сьогодні купують непотрібні знаки у держави, а потім ідуть в приватні компанії – замовляти конструкцію, що підійде до їх авто.

Отже аби жахи про захмарні ціни на знаки та монополію не втілились в життя, та навпаки, щоб ми виграли від нової концепції, що успішно функціонує в європейських країнах, вже на цій стадії має включитись в роботу Антимонопольний комітет. Відомство повинно заздалегідь попіклуватись про те, якою буде конкуренція на новоствореному ринку. В тому числі долучитись до роботи над законопроєктом та подальшою підзаконною базою.

За оцінками експертів, зараз потреба ринку в Україні складає 2,3 – 2,5 мільйонів номерних знаків в рік. Отже, якщо знак буде коштувати 500 грн, то мова йде про ринок обсягом 1 млрд.грн. на рік.

ІА "Вголос": НОВИНИ