Держкомтелерадіо прийняло рішення не пустили в Україну 5 російських книг через розміщену в них пропаганду «русского мира».

Про це повідомляє Газета ua

"Ми посилюємо контроль за ввезенням в Україну поліграфічної продукції з РФ, щоб під виглядом "енциклопедій" і кулінарних книг в Україну не потрапляла пропагандистська література держави-агресора," - зазначив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Не дозволили ввезення 2 книг російського видавництва "АСТ". Зокрема, у виданні "Большая энциклопедия ножей мира" Дмитра Силлова оспівується "любовь русского человека к боевому ножу" та надається не лише характеристика до кожного виду сучасної холодної зброї, розробленої для військових спецпідрозділів РФ, а й детальна інструкція, як діяти ними під час вуличних боїв, завдавати смертельних ударів "для поражения биологических целей".

"До речі, саме бойовими ножами "Каратель", "Шайтан", "Смерш-5", про які з захопленням пише автор книги, озброєні сьогодні російські терористичні підрозділи, які захоплювали Крим і ведуть неоголошену війну на Донбасі", - зазначають у комітеті.

Інше видання "Оружие. Большой иллюстрированный гид" Мернікова пропагує війну і зброю, щедро прикрашене комуністичною символікою, що заборонена в Україні.

Ще 3 заборонені книжки випустило московське видавництво "Ексмо". Зокрема, на палітурці "Книги о вкусной и веганской пище" використана георгіївська стрічка, а в ілюстративних матеріалах книг про подорожі "Гоа. Путеводитель" та "Барселона" пропагується "русский мир", зазначають у Держкомтелерадіо.

"Позитивні рецензії на ці книги з ознаками пропаганди держави-агресора надав імпортерам доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії Олександр Дем'янчук. Експертна рада Держкомтелерадіо не погодилася з рецензентом та ухвалила рішення про невідповідність даних видань. Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. На підставі цього рішення Держкомтелерадіо відмовив суб'єктам господарювання у видачі дозволів на їхнє ввезення".

Починаючи з 20 травня 2017-го Держкомтелерадіо 1193 рази відмовляв у видачі дозволів.

ІА "Вголос": НОВИНИ