На засіданні Виконкому ЛМР 2 липня було затверджено містобудівні умови та обмеження для реконструкції нежитлових приміщень з надбудовою офісних приміщень на просп. В. Чорновола, 59 у м. Львові. За цією адресою розташовано будинок побуту «Ювілейний».

Наразі невідомо, як він буде виглядати після реконструкції, скільки поверхів планують добудувати та якою буде максимальна висотність об’єкту. Згідно з рішенням, прийнятим Виконкомом, ПП «Вест-Грант», яке планує реконструкцію цього об’єкту, має замовити проєкт реконструкції у сертифікованих фахівців. Попередньо проєкт мають погодити з власниками суміжних приміщень.

Будинок побуту «Ювілейний» наприкінці 80-их років

Окремим пунктом у рішенні Виконкому стоїть збереження мозаїки на будинку. Автором мозаїчного пано «Дружба українського та російського народу» є графік Євген Безнісько (1937-2015), народний художник України та лауреат Шевченківської премії. Мозаїка прикрашає будівлю від моменту її спорудження у 1982-у році за проєктом львівського архітектора Володимира Дорошенко.

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 року Виконком ЛМР затвердив список мозаїчних творів Львова, до якого потрапило і пано на Чорновола, 59. У 2020-у році Український інститут національної пам’яті надіслав лист до ЛМР з проханням демонтувати мозаїку, як таку, що підлягає закону про декомунізацію. Про це ЗМІ повідомив керівник відділу аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин УІНП Богдан Короленко. За його словами, таким чином Інститут відреагував на звернення від львів’ян щодо цієї мозаїки.

«Не йдеться про те, щоб її знищити, йдеться про те, щоб її усунути з публічного простору», –  заявив тоді Богдан Короленко.

Будинок побуту «Ювілейний» реконструюють

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко тоді заявив, що лист від Інституту національної пам'яті до ЛМР не надходив. Він наголосив, що мозаїка вже є декомунізована та  внесена в перелік цінних мозаїк та пано Львова.

Про потребу зберегти мозаїку, як цінний твір монументального мистецтва говорила також очільниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

ПП «ВЕСТ-ГРАНТ», яке буде здійснювати реконструкцію будинку побуту «Ювілейний», згідно з даними системи Youcontrol зареєстроване у Лвьові з 2007-го року. Основа його діяльність -  Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Нагадаємо, знищення мозаїки відомого львівського художника Володимира Патика внаслідок реконструкції магазину «Океан» на вулиці Володимира Великого спричинило значний суспільний резонанс. Забудовник власним коштом відновив мозаїку після обурення значної кількості львів’ян.

ІА "Вголос": НОВИНИ