На Рівненщині правоохоронці повідомили про підозру учасникам злочинної групи, яка займалася викраденням людей та обмеженням їх волі.

Про це повідомила пресслужба прокуратури Рівненської області.

Зазначається, що підозру отримав 21 учасник злочинної групи, 14 з яких уже затримані.

За даним фактом було відкрити кримінальне провадження ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 127 КК України (незаконне викрадення людей, обмеження їх волі шляхом поміщення до спеціально пристосованих житлових приміщень, катування утримуваних осіб).

Згідно з офіційною інформацією, злочинна група діяла під виглядом громадської організації з 2016 року до 2020 року.

«Керівником» даного угрупування був 45-річний мешканець міста Рівне, який залучив до незаконної діяльності ще 20 осіб, в тому числі жителів східних областей, які уже були раніше судимі.

Повідомляється, що злочинці за грошову винагороду викрадали людей  та примусово їх поміщали у так звані «лікувальні центри», які були розміщені на території Рівненської (5) та Тернопільської (1) областей.

Викрадених осіб не лише незаконно утримували у «медичних закладах», але й «лікували» їх від наркотичної, алкогольної та інших видів залежностей.

За версією слідства, особи, які були зацікавлені у «наданні» медичної та психологічної допомоги бранцям щомісяця оплачували послуги «громадської організації».

Вартість послуг коливалася від 5 до 12 тисяч гривень за місяць.

Крім того, повідомляється, що за порушення режиму перебування у закладі чи спроби втечі утримуваних осіб карали різними способами: поміщали  до «карцерів», наносили тілесні ушкодження, примусово вводили в організм психотропні та наркотичні речовини задля того, аби вони не могли чинити опір.

Співробітники прокуратури провели 27 обшуків на території Рівненської та Тернопільської областей, зокрема у так званих «реабілітаційних центрах», за адресами проживання підозрюваних, у належних їм транспортних засобах.

Участь у слідчих діях взяли 38 слідчих поліції, 25 прокурорів, 40 оперативних працівників поліції та СБУ, а також 40 спецпризначенців.

Правоохоронці звільнили 145 осіб, які незаконно утримувалися в так званих «реабілітаційних центрах» та виявили під час  обшуків їх документи, комп’ютерну техніку, засоби мобільного зв’язку, чорнові записи про діяльність закладів, грошові кошти, банківські картки, рекламну продукцію щодо нарко- та алкозалежності, медичні препарати та інше.

Наразі тривають слідчі дії, вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу та арешту вилученого майна.

Як писав «Вголос», Офіс генпрокурора повідомив про підозру ще одному “лідеру” так званої “ЛНР”.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ