Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Керівник медіа-проектів ГО «Львівський прес-клуб» Роман Шостак розповів: «Попереднього разу ми говорили про те, що 7 червня 2018 року у Мінекології зареєстрований комплексний проект з рекультивації полігону у с. Грибовичі. Так само зареєстровано коригування комплексного проекту. Всі наші спікери, а це були представники Департаменту екоінспекції, департаменту екології ОДА, технічний директор «Гірхімпрому» Іван Зозуля та інші, говорячи про цей проект, казали, що на очі його не бачили – такого проекту не було».

За його словами, директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря у листуванні з львівським прес-клубом, оскільки він вже вдруге не може бути присутнім на засіданні, писав, що це проект «Діпрокомунбуду» - харківської компанії, яка виграла тендер.  

«Сьогодні нам вдалося розставити крапки над «і»: У березні 2018 року «Гірхімпром» виготовляє на замовлення ЛКП «Збиранка» проект, який називається «Реконструкція полігону твердих побутових відходів міста Львова у с. Грибовичі в об’ємі першочергових заходів з попередження надзвичайних ситуацій, ліквідації негативних наслідків аварії на землях Малехівської сільської ради». Ось такий проект підтвердив мені вранці у телефонній розмові Іван Зозуля. Цей проект, за його словами, не потребував оцінки впливу на довкілля. Про вищезгаданий комплексний проект, який зареєстрували в Мінекології він нічого не знає і заперечував будь-яку причетність до нього».

Також Роман Шостак додав: «Так ось, що зробила «Збиранка»: цей березневий проект «Гірхімпрому» зареєструвала на оцінку впливу на довкілля у міністерстві екології як комплексний проект з рекультивації. При чому зробила це двічі. Один раз, буцімто, з помилкою. Я запитував Зозулю: «Це просто некомпетентність чи зумисна помилка «Збиранки»?». Він сказав, що як технічний директор не коментує нетехнічні запитання».

Розповів керівник медіа-проектів ГО «Львівський прес-клуб» і те, що розмовляв по телефону із директором «Діпрокомунбуду» Олександром Слободяником – фірми, яка виграла тендер і має зреалізувати комплексний проект з реконструкції Грибовицького сміттєзвалища. «Він сказав, що 6 серпня 2018 року цей проект буде готовий і він прийде до Львова і розповість про нього.  Коли я запитав його, що цей проект з такою ж назвою уже в  червні зареєстрований, він відповів: «Це не ми реєстрували. Ми до нього не маємо жодного стосунку». Тепер я розумію, чому на попереднє засідання прес-клубу не прийшов ні пан Сало, директор департаменту з питань поводження з ТПВ ЛМР, ані пан Пугач, директор ЛКП «Збиранка». Думаю, причина проста: їм дуже важко пояснити, чому проект «Гірхімпрому», зроблений в березні і стосується першочергових заходів, зареєстрований у  Мінекології як комплексний проект».

Додав і те, що: «Пан Ноздря написав мені повідомлення, що цей проект, зареєстрований 7 червня 2018 року, це і є проект «Гірхімпрому», який разом із проектом «Діпрокомунбуду» спільно вирішує питання комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища».  

На все вищевказане еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська відреагуваа так: «Прес-клуб вже фактично провів розслідування і вже готові матеріали  для правоохоронних органів щодо діяльності комунальних підприємств Львівської міської ради».

Також наголосила на тому, що проект, що зареєстрований 7 червня, має назву від того проекту, що розробляє харківське підприємство «Діпрокомунбуд», а зміст заходів - із проекту «Гірхімпрому» у об’ємі першочергових заходів. При цьому, за її словами, 15 травня ЛКП «Збиранка» заключила угоду із компанією БК «Сучасні будівельні рішення» щодо проведення відповідних робіт навіть попри те, що проект ще на розгляді у Києві.

«Такі маніпуляції – це просто витрачання коштів. Мета: витратити кошти і нічого не робити. З такими темпами, як здійснює ці всі речі Львівська міська рада,  я не знаю, чи нам у найближчі 10-20 років вдасться зробити щось доброго для людей», - акцентувала Алла Войціховська.

А голова екологічної комісії Жовківської райради Ігор Муравський додав: «Йде відверта маніпуляція громадською думкою. Одне Львівська міська рада і ЛКП «Збиранка» подає, інше робить».

Юрисконсульт МБО «Екологія-Право-Людина» Наталія Городецька підтвердила: «Бачимо, що назва проекту не відповідає самому змісту. Це або груба  помилка, або замилювання очей, аби громадськість не могла розібратися».

До слова, як раніше писали «Наші гроші. Львів», Львівське комунальне підприємство в результаті відкритих торгів уклало договір з ТОВ «Діпрокомунбуд» на коригування проектної документації з рекультивації сміттєвого полігону в с. Грибовичі. Вартість контракту становить 1,5 млн грн, повідомляється на сайті Prozorro. Раніше комплексний проект рекультивації полігону був розроблений в 2013 році інститутом «Гірхімпром» однак після зсуву змінилась площа та відбулись зміни в нормах проектування, а тому французька компанія «Egis» розробила проект щодо підготовки технічних рішень та розробки ескізного проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. Відтепер остаточним коригуванням проекту займатиметься ТОВ «Діпрокомунбуд».

ІА "Вголос": НОВИНИ