Американські вчені провели аналіз імунних клітин у крові пацієнтів з різним ступенем тяжкості COVID-19 і з'ясували, що ключову роль у зниженні ризику розвитку важкої і смертельної форм захворювання грають специфічні для SARS-CoV-2 Т-клітини.

Ці клітини у людей, які перенесли коронавірус, можуть з'явитися тільки при вакцинації. Результати дослідження опубліковані на сайті medRxiv.

Адаптивна імунна система людини складається з двох частин: клітинного (Т-клітинного) і гуморального (В-клітинного) імунітету. Хоча при появі інфекції дві гілки імунітету діють спільно, дослідники з США з'ясували, що більш важливу роль в боротьбі з новим коронавірусів SARS-CoV-2 грають Т-клітини, які, на думку вчених можуть впоратися з патогеном, навіть при недостатній реакції В- клітин.

Стало відомо, що один із постійних ознак важкої форми COVID-19 – Т-клітинна лімфопенія – аномально знижений рівень лімфоцитів в крові. Тепер же вчені на чолі з доктором Джейсоном Нейдлманом (Jason Neidleman) з Інституту Гладстона і Каліфорнійського університету в Сан-Франциско вирішили з'ясувати, які саме Т-клітини розпізнають епітопи вірусу SARS-CoV-2 і сприяють формуванню імунної відповіді.

Вони проаналізували 48 зразків крові від 34 осіб, інфікованих SARS-CoV-2. Частина аналізів взяли у пацієнтів відділень інтенсивної терапії, класифікованих як «важкі випадки», а частина – у віднесених до «випадків середнього ступеня тяжкості», і ще 11 зразків – від неінфікованих учасників з контрольної групи.

Виявилося, що, в порівнянні з померлими, пацієнти, які одужали, мали підвищену кількість певних Т-клітин, специфічних для SARS-CoV-2, здатних ініціювати фізіологічну відповідь.

Зокрема, у пацієнтів з важкою формою дослідники спостерігали підвищену кількість PD1 Т-лімфоцитів, а у пацієнтів з легкими симптомами – CD8-позитивних Т-клітин перехідної пам'яті. Ці клітини розпізнають інфіковані вірусом клітини і безпосередньо генерують специфічні антитіла, які найбільшою мірою сприяючи одужанню, і саме на них націлена дія вакцин.

Отже, посилення ефекторних функцій Т-клітин шляхом вакцинації будуть корисні для зниження смертності від COVID-19 і припинення пандемії в цілому.

У тих же, кому не вдалося впоратися з хворобою, було більше регуляторних Т-клітин і активованих сторонніх CXCR4 + Т-клітин.

Вчені відзначають, що потрібні ще дослідження для встановлення причинно-наслідкового ефекту від «роботи» Т-клітин конкретного фенотипу.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ