Одноразова доза вакцини підвищує захист від різних штамів коронавірусу SARS-CoV-2, але тільки для тих, хто раніше перехворів COVID-19, навіть безсимптомно.

Реальну ефективність вакцини проти нових штамів виявили вчені Імперського коледжу Лондона, чия стаття опублікована в журналі Science.

Дослідники проаналізували зразки крові, взяті у медпрацівників в лікарнях Бартса і Ройал Фрі після введення першої дози вакцини Pfizer / BioNTech. Було оцінено рівень імунітету (антитіла, В-клітини пам'яті і Т-кілери) проти вихідного штаму SARS-CoV-2, а також британського штаму, який домінує в Великобританії, і південноафриканського штаму.

Було встановлено, що люди, у яких раніше був легкий або безсимптомний перебіг коронавірусу, після одноразової дози РНК-вакцини значно посилився захист проти південноафриканського і британського штамів. Однак у пацієнтів, які раніше не хворіли на COVID-19, імунна відповідь була більш слабкою після першої дози, що потенційно піддавало їх ризику зараження новими варіантами вірусу.

Поки залишається незрозумілим, який саме рівень захисту забезпечують Т-клітини. Вплив мутованих штамів коронавірусу залежить від генетичних особливостей кожної людини.

Раніше Вголос повідомляв:

У США через хакерську атаку зупинено роботу найбільшого трубопроводу, нафтопродукти возять автоцистернами

Синоптики обіцяють потепління, проте ненадовго

ІА "Вголос": НОВИНИ