Ігор Яськевич став другим львів'янином, який підкорив найвищу гору світу, Еверест. Так, цієї ночі, 4 червня, 55-річний підприємець повернувся до Львова.

Чоловік розповів про всі подробиці сходження на найвищу гору, пише НТА.

Відомо, що Яськевич підкорив Еверест з другої спроби, адже перший раз у нього не вистачило кисню у балонах. Всім відомо, що на вершині без кисню можна так і залишитись.

«Ми пройшли десь метрів 50 і я почав це все прокачувати, там проста математика, все дуже легко рахується. Я зрозумів, що мені кисню до вершини не вистачить. На вершині без кисню так і можна залишитися. Там багато людей і їх ніхто не забирає», - розповів львів'янин.
Водночас Ігор зазначив, що після того, як з першого разу йому не вдалося вилізти на гору, то другий раз він підіймався вже швидше.
«Вдруге йшов швидше. Вийшли о 18 і піднялися на чисту гору, без жодної людини», - додав чоловік.
Ігор також зазначив, що дорогою до вершини гори лежали двоє покійників. Відомо, що вони там лежать вже кілька років.

Враження про вершину Евересту у Яськевича вже ж були трохи іншими, ніж він очікував.

«Я бачив нічну вершину, а вона зовсім інша – холодна, жорстока. Було таке відчуття, наче вона чекала, щоб я помилився. Там ще по дорозі до вершини два покійники лежать, вони вже там роками лежать», – зауважив він.
Все ж альпініст додав, що підіймався на гору не для того, щоб її підкори, а для того, щоб «випробовувати свої межі».
«Я не йшов долати гору, це так трішки зверхньо по відношенню до гори. Я випробував свої межі. Я вже знаю, хто я і де я», – розповів Ігор Яськевич.
До сходження на гору чоловік готувався три роки. Для цього він ходив у спортзал, плавав, бігав, їздив на велосипеді.

Підкорення Евересту Яськевичем відзначив і перший львів'янин, який також підкорив вершину найвищої гори, Роман Городечний.

«Їздили з ним відпочивати з дружинами і вже тоді він просив акуратно підготувати дружину до того, що він збирається йти. Я був впевнений, що він підніметься. Я дуже пишаюся своїм другом, колегою, що він це зробив», – зазначив Роман.
Дружина Лариса і дві доньки Ігоря зазначили, що дуже переживали за чоловіка. Цей час для Лариси був досить важким.
«Дуже тяжко, коли ти не можеш нічим помогти, але знаєш що якась біда є, а яка не знаєш. І це дуже важко. Але щастя, яке ми сьогодні отримали – перевершило все. Я рада, що йому це вийшло, що він зміг», – заявила дружина альпініста Лариса Яськевич.
Водночас доньки Христина та Роксолана розповіли, що пишаються своїм батьком.

До сходження на Еверест Ігор Яськевич готувався дуже відповідально і довго, розповів друг альпініста Юрій Мартинюк.

«В плаванні він такий же витривалий, нестримний, свідомо і довго готувався. Якісь собі завжди завдання ставив – то 100 км на велосипеді, то 60 км у Карпатах пробігти, то Чорногірський нічний марафон», – розповів Юрій Мартинюк.

Читайте більше новин від ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ